Kultúra

A 15 legfurcsább filmes baki, amit alig veszel észre

Közhelyes megállapítani, de igaz: a hollywoodi álomgyár bármekkora precíz gépezet, emberek csinálják a filmeket, ezért hibáznak is. Ordító, de alig ismert hibákat szedtük össze.

Django elszabadul

A történelmi hűséget felróni egy olyan rendezőn, Quentin Tarantinón, aki kedveli átértelmezi a történelmet (khmm, Hitler megölése a Becstelen brigantykban), csak halkan jegyezzük meg, a kínaiak ugyan a 12. században használtak már sötétített szemüveglencsét, de a legelső napszemüveget 1929-ben adták el az USA-ban, így az 1858-ban játszódó Django elszabadulban semmiképp sem lehetett a főhősnek ilyen kiegészítője, akármennyire is menő:

Columbia Pictures

A galaxis őrzői

Quill awesome mixe egy magnókazettán található, amivel csak egy baj van, a TDK CDing 2 elnevezésű típusa 1993-ban került piacra, míg a filmben 1988-ban kapja meg édesanyjától.

Észak-északnyugat

A statisztákkal mindig csak baj van, nem véletlen, hogy a legtöbb rendező igyekszik a minimálisra szorítani jelenlétüket. Alfred Hitchcock klasszikusát is egy ilyen baki teszi idétlenné, hiszen a film egyik kulcsjelenetében, amikor Cary Grant karakterét lelövik, egy kisfiú a háttérben már jó előre befogja fülét, pedig a pisztoly el sem dördült (0:17-nél már sandít, 0:19-nél pedig már használja is a kezeit, a fegyver pedig 0:23-nál sül el).

Mielőtt meghaltam

Az életrajzi film 1985-ben játszódik, viszont a főszereplő Matthew McConaughey által alakított, HIV fertőzött Ron Woodroof mögött egy 2011-ben gyártott Lamborghini Aventador posztere látszik.

Focus Features

Az U.N.C.L.E. embere

Az a fránya történelem mindig kifog a filmeseken. Szegény Illya Kuryakin bármennyire is máshol akart, csak a Szovjetunióban születhetett.

Warner Bros.

A titánok harca

Zeusz háta mögött több snittben feltűnik egy fehérfejű rétisas. Ez önmagában nem probléma, hiszen a görög főisten ikonográfiájához hozzátartozik ez a madár, és a mitológiában nincs is részletezve, pontosan milyen sas, de egészen biztosan nem a fehérfejű, ugyanis az európai kontinensen nem él ilyen, csak az Alaszka és Mexikó által bezárt területen. A görög szobrokon általában az amerikai címerállatnál kisebb, Görögországban honos békászó sas figyelhető meg.

Warner Bros.

Diploma előtt

Valószínűleg ez a baki csak azoknak tűnik fel, akik helyismerettel rendelkeznek az Egyesült Államokban. Ismert jelenet, amikor Dustin Hoffman karaktere, Benjamin Braddock visszaautózik a Berkeley-re Elaine-hez, viszont ő az oaklandi Bay Bridge legfelső szintjén autózik, ami viszont pont nem abba az irányba visz, hanem San Franciscóba. Nyilván vizuálisan nem nézett volna ki jól, ha az alsó szinten vezet, de ettől még rossz az irány.

Embassy Pictures

Vírus

Dustin Hoffman még egyszer. A film ugyan jól modellezi, hogy egy biológiai fegyvernek szánt vírus miként képes 48 órán belül letarolni a világot, logikai buktatóba így is sikerül belefutni. Elhangzik, hogy a vírus Afrikából származik, egészen pontosan Zairéből (vagyis a mai Kongói Demokratikus Köztársaságból), viszont az onnan származó, galibát okozó filmbéli csuklyásmajom valójában Dél-Amerikában honos.

Warner Bros.

Marie Antoinette

Marie Antoinette történetét nyilván át lehetne ültetni modern formába is, de Sofia Coppola klasszikus életrajzi drámát akart készíteni az osztrák hercegnőről. Éppen ezért csak véletlen lehetett, hogy egy Converse tornacipő is XVI. Lajos nejének gardróbjába került:

Paramount Pictures

Pénzcsináló

Amikor Kerris Dorsey karaktere, Casey Beane előadja filmbéli apjának, Brad Pittnek a The Show című számot, azért problémás, mert a film 2002-be helyezi cselekményét, míg ez a dal 2008-ban készült.

A bambanő

Sokak kedvelt romkomja A bambanő (aminek magyar címéért jár az análfűrész annak, aki kitalálta), melynek főszereplője Josie Geller (Drew Barrymore), egy 25 éves, magányos szerkesztő a Chicago Sun-Timesnál, aki a középiskolában képtelen volt beilleszkedni, és jó cikkötletnek tartja, hogy visszatér oda, és megírja, milyen diáknak lenni. A beilleszkedés persze ismét nehézkes, és Josie mindent megpróbál, például beáll az intelligens tanulókat tömörítő Denominators nevű iskolai csoportba, és egy iskolai vásáron a Pi jelével illetik magukat. Ez nem is gond, kockákról van szó, viszont furcsa, hogy nem sikerült csekkolni, hogy a számsor csak a 3,14-ig stimmel, onnantól már random számok helyezkednek el, pedig ennek kéne: 3,14159265358979323846. Ha ilyenek az okosok, milyenek a buták?

Nehézfiúk

Kevéssé ismert film, mint a korábbiak, de egy igen jelentős baki maradt benne. A film alapkonfliktusa, hogy a tizenhat éves Mick O’Brien szívesen rója a chicagói utcákat egy kis csetepaté kedvéért, ennél fogva gyakorta látunk vérre menő ökölharcokat. Az egyik totálban azonban benne ragadt egy operatőr is, eképpen:

Universal

Cápa

De ugyanez megesett Steven Spielberggel a Cápában is:

Universal

Féktelenül

Ahogy Keanu Reeves-ékkel a Féktelenülben:

20th Century Fox

Matrix

És bármennyire is ügyesen próbálták eltakarni, a Mátrixban is:

Warner Bros.

+1 Star Wars IV – Egy új remény

Miután Luke Skywalker elpusztította a Halálcsillagot, és X-szárnyújával megérkezett a lázadó bázisra, örömmittasan Leia hercegnő vállára veti magát, ám nem Leiaként, hanem Carrie-ként üdvözli őt:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik