Kultúra

Lecserélték a Budapest Bábszínház legendás neonját

A helyét egy jellegtelen, de legalább trendi tábla foglalta el. A múlt újabb emlékétől szabadult meg a főváros szíve.

Budapest egykor híres volt a neonfeliratairól, a rendszerváltás óta azonban kétezernél is több példány tűnt el a meglepően bonyolult módon készülő, akár ötven éven át is világítani képes, gázzal töltött üvegreklámokból.

Az elmúlt években több neonmentő csoport is született, de sajnos az ő energiájuk is véges, így továbbra is váratlanul tűnnek el, majd kerülnek a szeméttelepre a város képét egykor meghatározó, jórészt már hosszú évek óta nem működő fényei.

Csütörtökön Közép-Európa legnagyobb bábszínháza, a kisgyerekeket a kultúra világába bevezető Budapest Bábszínház szabadult meg az Andrássy út fölé lógó, kedves pálcikaembert mintázó neonjától, mely a társulat 1949-es megalakulása után röviddel foglalta el helyét a Képzőművészeti Egyetem főépületének oldalán.

Az eltávolításról, illetve az új, lélektelen, de legalább trendkövető tábláról Ránki Júlia készített fotókat:

A Bábszínház illetékese forrásunk levelére adott válaszában kijelentette:

Mindannyian szerettük a neon pálcikaembert, de most egy új korszakhoz értünk, ezért a neont is lecseréltük, amit már megjavítani sem lehetett sajnos. Méltó helyre kerül majd, és reméljük, hogy régi és új nézőink a megújult pálcikaembert is szeretni fogják.

A történetet némiképp árnyalja, hogy a felirat nemrég még fényben úszott, a meghibásodott neonreklámok javítása pedig klasszisokkal könnyebb, mint egy metróvonalé, de a megújulás kereteibe ennek megtartása, vagy esetleges helyreállítása ezek szerint már nem fért bele.

A leszerelt alkotás az intézmény vidéki raktárába kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik