Kultúra

A halottember lett a legjobb

Néhány napja szeretetről, szeretethiányról beszélt Háy János. A drámáját szerették.

A Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta adja át az elismerést. Azt a tagok szavazatai alapján idén Háy János A halottember című drámája kapja. A díjat a magyar dráma napján, szeptember 21-én, a Színikritikusok Díja gálaestjén, a Budapest Bábszínházban adja át Szokolai Brigitta, a dramaturg céh elnökségének tagja. A művet Bérczes László rendező, dramaturg méltatja, aki a drámát elsőként állította színpadra a Szkéné Színházban, az ősbemutató főszereplője Mészáros Sára.

Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók

– írta Háy János az előadás ismertetőjében.

Háy János: Ha nem tudsz dugni, az elég látványos, de ha nem tudsz írni, akár fel se tűnik
Nagyinterjú bugyiról, munkáról, ájulásról, írásról, politikáról, a keresztény Európa agóniájáról, de leginkább szeretetről és szeretethiányról. Tudták, hogy Háy hónapokig az utcán élt?

Mint a közleményben írják, ugyanezen az estén adják át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amit szintén a dramaturgok ítélnek oda kétévente egy-egy kollégájuknak. Idén Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja veheti át a gyűrűt Lengyel Annától, az előző díjazottól és Radnai Annamáriától, a dramaturg céh elnökétől. A szeptember 21-ei Színikritikusok Díja gálaest közreműködője a Momentán Társulat, rendezője Göttinger Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik