Kultúra

Máig nem tudni, miért kellett meghalnia Gianni Versacének

Az American Crime Story című antológiasorozat első évadában az O.J. Simpson ügyet mutatták be, a másodikban pedig (a Katrina-hurrikán helyett végül) Gianni Versace meggyilkolását dolgozzák fel. Versace halálának idén volt a huszadik évfordulója, ezért össze is foglaltuk, mi történt 1997. július 15-én.

American Crime Story: fotókon a Versace-gyilkosságról szóló évad színészei
A képek közül az izgalmas szerepet bevállaló Ricky Martiné a leghatásosabb.

Aznap ugyanis Andrew Cunanan lelőtte Versacét floridai otthona előtt, és mivel nyolc nappal később ugyanazzal a pisztollyal öngyilkos lett, a mai napig nem tudni, miért kellett meghalnia a divattervezőnek. Versace az ötödik volt a sorban, gyilkosa előtte már négy férfit megölt, emiatt a Miami Beach-i meleg közösségekben pánik tört ki.

Versace az olasz Reggio Calabriában nőtt fel, ahol gyerekként végig figyelemmel kísérte édesanyja munkásságát, aki ruhákat készített. A Versace divatházat 1978-ban hozta létre úgy, hogy a katolikus elemeket keverte a feltűnőbb részletekkel, írja a TeenVogue. Halálakor egy 807 millió dolláros, akkori árfolyamon 154 milliárd forintos üzletet hagyott háta mögött, aminek vázát a szerte a világon már 130 üzlettel rendelkező lánc alkotta.

Egy Versace ruha akkor akár 30 ezer euróba, azaz 5,7 millió forintba is került, a divatház védjegyévé vált Medusa-logóval ellátott farmerért pedig már akkor is 50 dollárt, azaz közel tízezer forintot kértek. Ő volt az első olasz divattervező, aki elmondta, férfiként a férfiakat szereti.

Még egyszer elmondjuk, 1997-et írunk, azaz ez mind húsz éve történt. 

Cunanan indítékai máig ismeretlenek, azt viszont tudni lehet róla, hogy San Diegóban élt, és egy közkedvelt 27 éves férfi volt. A Vanity Fair akkori száma híresen magas IQ-járól is beszámolt, illetve arról, hogy irigyelte a gazdag meleg férfiakat, és minden vágya az volt, hogy egyszer bekerüljön a köreikbe. Az exkluzív bulikon kölcsönbe kapott dizájnerholmikat hordott, és a megszólaltatott ismerősöknek rémlett, hogy beszélt Versacéről is, de az nem biztos, hogy valóban ismerősök voltak-e. A jelentések szerint 1990-ben találkoztak a Colossusban, San Francisco egyik éjszakai klubjában, ahol a divattervező azért volt jelen, mert az operának tervezett éppen jelmezeket akkoriban.

Fotó: FBI/Getty Images

Cunanan megrögzött hazudozó volt: nemcsak az iskolájáról, a szülei hátteréről, de még a nevéről sem mondott igazat – sokszor Andrew DeSilvaként mutatkozott be. Amikor pénzre volt szüksége, gyógyszerekkel, kokainnal és marihuánával kereskedett különböző bárokban. Úgy vélik, San Diegót 1997. április 25-én hagyta el. Floridába utazott, ahol négy férfit ölt meg: két barátot és két idegent.

Első áldozatát, Jeffrey Trailt a legjobb barátjának tekintette.

San Diegóban egyébként azzal búcsúzott az ismerőseitől, hogy befejezetlen ügyei vannak Traillel, ezért látogatja meg. A férfit április 29-én találták meg egy szőnyegbe csavarva, a fejét kalapáccsal verték szét.

David Madson, Cunanan második áldozata élete szerelme volt – legalábbis barátai ezt állították a Vanity Fairben. Azt is hozzátették, hogy Madson nem tudott megbékélni Cunanan életmódjával – azzal, hogy gyakran eltűnt vagy csak egyszerűen elérhetetlen volt. A Chicago Tribune arról írt, hogy a rendőrség szerint ők ketten Trail holttestével együtt töltöttek két napot Madson lakásán. A férfi holttestét napokkal később találták meg egy minneapolisi parton, fejbe lőtték. Azt a mai napig nem tudni, hogy őt miért ölte meg Cunanan, illetve segédkezett-e Trail meggyilkolásában.

A harmadik áldozat 75 éves volt, Lee Miglinnek hívták, és ingatlanban utazó mogul volt. Cunanan egy fűrészlappal elvágta a torkát, illetve metszőollóval mellkason szúrta, a fejét pedig ragasztószalaggal tekerte körbe. Azt szintén nem tudni, hogy volt-e bármiféle kapcsolat a két férfi között – Miglin állítólag boldog házasságban élt. A férfi megölése után a gyilkos New Jersey-be utazott, ahol 1997. május 9-én megölte egy temető gondnokát. Ennek állítólag egyetlen oka volt:

hogy ellopja a piros platós autóját. A férfit később, május és július között Miamiban látták az autóval – ott, ahol megölte Versacét.

Napokkal a halála előtt az olasz divattervező, aki karrierje csúcsán volt, elképesztően pozitív reakciókat kapott a legutolsó kollekciójára, amit Párizsban mutattak be. Éppen a kaput akarta kinyitni reggel kilenc körül, amikor Cunanan kétszer fejbe lőtte hátulról, majd elsétált. Antonio D’Amico, Versace párja (akit a dokuban Ricky Martin játszik majd) a lövéseket hallva a kapuhoz rohant, és később azt mondta, felismerte Cunanant. A rendőrség a helyszínre sietett, megpróbálta újraéleszteni Versacét, de már túl késő volt. Ötven éves volt.

Fotó: In Pictures Ltd./Corbis/Getty Images

A hajtóvadászat – bár gyors – de idegőrlő volt, a gyanúsított személyleírása ugyanis a Miamiban élő férfiak nagy százalékára passzolt: 162 centiméter magas, kreol bőrű, barna hajú, vékony testalkatú. Több mint 1500 telefonhívás érkezett a helyi rendőrségre, akik közül mindenki azt állította, hogy látni vélte egy élelmiszerboltban vagy valamelyik melegbárban. A kutatás akkor ért véget, amikor a rendőrök megtalálták Cunanan holttestét egy lakóhajón – ugyanazzal a pisztollyal végzett magával, amivel Versacét is megölte.

A dollárban multimilliárdos üzletet azóta húga, Donatella viszi a vállán – az üzletasszonyt Penelopé Cruz játssza majd. Első kollekcióit hatalmas rajongás övezte: a bőr rövidnadrágokkal és a tűsarkakkal sikerült megtartania bátyja ügyfeleit úgy, hogy közben a saját maga által elképzelt irányba terelte a divatházat.

A második évadot várhatóan 2018 elején kezdik majd el vetíteni.

Kiemelt kép: Getty Images/George Rose

Ajánlott videó

Olvasói sztorik