Kultúra

Meghalt Gregory Dick, aki megújította a stand up comedy műfaját

Nyolcvannégy éves korában Washington D.C.-ben meghalt Dick Gregory író-komikus-aktivista, aki az emberi jogi mozgalmaknak szentelte az életét – jelentette be fia. Gregory többször kórházba került az utóbbi időben, mert, amint fia fogalmazott, az időskor egy egyszerű megfázást vagy bármilyen fertőzést katasztrofálissá tudott súlyosbítani.

Gregory azzal vált híressé, hogy a rasszizmus feszültségeiből és saját fekete identitásából is viccet csinált, amikor a ’60-as években egyre nagyobb sikerrel szerepelt stand up műsoraival. Ő volt az egyik első fekete komikus, aki fehér közönséget is vonzott, amiben meglátta a lehetőséget arra, hogy az emberi jogi mozgalom céljaiért sikerrel küzdhessen. Részt vett a feketék szavazati jogáért indult demonstráción, együtt vonult Martin Luther Kinggel, majd, 1963 után teljesen feladta a komikusi karriert, hogy “teljes állásban” aktivista legyen. 1968-ban még az elnökségért is indult Nixon riválisaként, a Szabadság és Béke Pártjának képviseletében.

Gregory ugyan sportösztöndíjjal bekerült a Dél-Illinois-i Egyetemre, de sosem szerzett diplomát, ehelyett besorozták a seregbe, itt kezdett el előadni is, több, a sereg tagjainak hirdetett tehetségkutatóval a háta mögött leszerelése után a chicagoi szórakoztatóiparban találta meg a helyét: nappal a postahivatalban dolgozott, éjjel fellépett.  Az igazi nagy sikert azonban az hozta meg, amikor Hugh Hefner meghívta, hogy lépjen fel egy klubjában, ami aztán olyan jól sikerült, hogy hathetes fellépéssorozat lett belőle, Gregory bekerült az újságokba országszerte, és a legnépszerűbb komikusok egyikévé vált, csillaga is van a Walk of Fame-en. Fia úgy fogalmazott,

A nevetés tényleg jó gyógyszer. Egy életen át figyeltem apámat, ahogy a világot gyógyítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik