Kultúra

A Sziget legkedvesebb rocksztárja leszarta az újságírókat, de aztán meg tudtunk neki bocsátani

Annak, aki nem ismeri és még soha nem hallott Mac Demarcóról:

  • Képzeljétek el a világ legkedvesebb emberét.
  • Azt a pasit, akit már az első randi után hazavinnél bemutatni a szüleidnek.
  • A legnagyobb antirocksztárt, aki úgy öltözik, mintha a szülei egy falusi turkálót vinnének.

Mutatom képen:

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Szóval minden látszat ellenére Mac Demarco kora talán legzseniálisabb zenésze. Érzékeny, vicces, és ami a legfontosabb, egyetlen pillanatra sem veszi komolyan magát. Az olasz felmenőkkel is rendelkező kanadai zenész stílusa nehezen leírható, bár sokszor aggatják rá az indie jelzőt. Ő a saját stílusát sokszor “jizz jazz”-nek nevezi, de szokták még vele kapcsolatban a magyarra nehezen lefordítható “slacker rock” kifejezést is használni. Íme, próbáljátok meg ti eldönteni:

Amíg hallgatjátok a zenét elmondom, hogy akármilyen hihetetlenül hangzik, de ez a kedves, mosolygós fickó, vagy legalábbis a menedzsmentje lemondott minimum két interjút, amelyeket előzetesen ők okéztak le. A pontos okot sajnos nem sikerült kideríteni, állítólag az utazással akadtak némi gondjaik, emiatt kicsit nyűgösen érkeztek, így nem maradt már idő ránk, újságírókra.

Elhatároztam, hogy ezért rajongás ide vagy oda, megpróbálok a lehető legkritikusabban nézni az esti koncertre, amelyet a Nagyszínpad melletti A38 cirkuszi sátorra emlékeztető arénában rendeztek. A duzzogás nagyjából a koncert első pillanatáig tartott, ekkor ugyanis szinte minden haragom elszállt. Hülyén hangozhat, de egyszerűen képtelenség haragudni erre az emberre, aki szó szerint mindent belead a színadon.

Az előadás csúcspontja talán az volt, amikor Demarco megpróbált a köldökével elszívni egy szál cigarettát.

A dalok olyan harmóniába ringatták a közönséget, hogy a nagy dűlöngélés közben el sem lehetett volna esni, esetleg csak egymáson hömpölyögni. És hiába ivott meg szinte egyedül egy üveg whisky-t, és verte fejbe magát a saját mikrofonállványányával, mindvégig pontos, tiszta és élvezhető maradt.

Lehet, hogy Mac Demarco nem a leghangosabb, vagy legpörgősebb koncertet adta a Szigeten, de hogy az előadók közül ő érezte magát a legjobban, az egészen biztos. És hát az a helyzet, hogy annyira lehet szeretni ezt a srácot, hogy nekünk már ez is elég a boldogsághoz.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik