Kultúra

Diák-Oscarra jelöltek egy magyar filmet

A Földiek című sci-fi musical előtt ezzel az Oscar felé is megnyílhat az út.

Az Amerikai Filmakadémia a honlapján tette közzé a diák-Oscarra jelölt filmek listáját, amelyen szerepel Freund Ádám Földiek című rövidfilmje is. A 26 perces kisfilm főhőse egy Ábel nevű kisfiú, aki a hóbortos, álmodozó apja és a szabálykövető anyja között őrlődik. A Földiek idén tavasszal elnyerte a Friss Hús fődíját, a főszerepeket Cservák Zoltán, Györgyi Anna, Dimény Áron és Rujder Vivien játsszák. A film a Cinema-Film és az SZFE gyártásásában készült, a VisionTeam, a CineSuper és az AmegO Film együttműködésében, a Filmalap támogatásával.

A diák-Oscaron hét kategóriában jelölik filmes iskolákban tanulók alkotásait, a Földiek a nemzetközi kisjátékfilmek mezőnyében versenyez majd, amelyben nemcsak egy, hanem három díjat osztanak (arany-, ezüst- és bornz fokozatú elismerést). Ha ezek közül bármelyiket megkapja, automatikusan jelölhetővé válik a jövő évi Oscar-díjra a legjobb kisjátékfilm kategóriájában.

A diák-Oscaron tavaly is volt magyar jelölt, akkor Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje versenyzett ugyanebben a kategóriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik