Kultúra

Meghalt Glen Campbell amerikai countryénekes

Évek óta Alzheimer-kórban szenvedett. 81 évet élt.

Glen Campbell Arkansas állam egyik kisvárosában, Billstownban született, gyapotszedő munkások 17 gyermekes családjában. Rendkívül szerény körülmények között nőtt fel. Az ’50-es években Los Angelesbe költözött, dalszövegírással kezdődött karrierje. A Tennessee állambeli Nashville városában hunyt el – jelentette be egy közösségi portálon a családja.

Az Egyesült Államok egyik legelismertebb countryzenésze lágy hangjával és kiváló gitárjátékával örökzöld slágereket teremtett. A 20. század egyik legnagyobb countryzenészeként tartják számon. Életéről több dokumentumfilm is készült. Első lemeze 1961-ben jelent meg, legnagyobb – külföldön is legismertebb – sikerét az 1975-ben megjelent Rhinestone Cowboy című számmal aratta.

Nemcsak énekelt és gitározott, hanem televíziós műsorokat is vezetett, vállalt néhány filmszerepet is. Az 1960-70-es években saját sorozata futott a CBS televízióban.

Több mint 70 albumot adott ki, munkáját hat Grammy-díjjal és számtalan zenei kitüntetéssel ismerték el. Glen Campbell 2011. júniusában jelentette be, hogy Alzheimer-kórban szenved. Vissza is vonult a nyilvánosságtól. Utolsó albumát 2012-ben adta ki. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik