Kultúra

Kiakadtak az albánok a Budapestre tervezett Szkander bég-szobron

Szerintük inkább szlávnak néz ki, és ez történelemhamisítás.

Örömmel fogadták az albánok, amikor megtudták, hogy nemzeti hősük, Szkander bég szobrot kap Budapesten, aztán le is fagyott az arcukról a mosoly, amikor meglátták az első képeket – írja a Balkan Insight.

A múlt héten kerültek fel Albánia budapesti nagykövetségének közösségi oldalaira a képek, amelyeken Arian Spasse nagykövet Mihály Gábor szobrásszal és a félkész alkotással látható. A szobrot sokan megdöbbenéssel fogadták, mondván, az nagyon eltér a fejedelem hagyományos ábrázolásától.

A tiranai szépművészeti egyetem dékánja is megszólalt, azt mondta: még sosem látott ennél meglepőbb alkotást Szkander bégről. Szerinte az, akit a szobor ábrázol, „lehet magyar, bolgár vagy szerb, de albán semmiképpen”. Ardian Isufi az albán külügyminisztériumot kérte beavatkozásra, mondván, hogy ez a szobor része az albán kultúra és történelem megmásítására irányuló folyamatoknak. A szobrásznak azt javasolta, hogy a vatikáni levéltárban tanulmányozza a Szkander béget ábrázoló több tucatnyi metszetet.

A felháborodás nyomán a budapesti albán nagykövetség levette az internetről a képeket, a nagykövet pedig közölte: csak egy tervet mutattak meg, ami még változni fog. Ettől azonban nem nyugodott meg mindenki. Az egyik nyilatkozó albán művész, Ilir Lluka azt mondta, a szobor azért aggasztó, mert azt sugallja, hogy az albánok a szlávok közé tartoznak, és ez mélyíti a világra jellemző tudatlanságot nemzetéről.

Szkander bég – igazi nevén Kasztrióta György – Hunyadi János kortársa volt, együtt harcoltak az Oszmán Birodalom ellen. A budapesti Szkander bég szobor is a törökverő magyar hadvezér emlékműve mellé kerül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik