Kultúra

Angelina Jolie elképesztő “játékkal” toborzott gyerekeket filmjéhez

Elég hosszú portrét közölt a Vanity Fair a tavaly egyedülálló anyává vált Angelina Jolie-ról. 

Az írásból kiderül, Jolie nemrég vásárolt egy villát Los Angeles Los Feliz városnegyedében, miután a szeptemberi válás után kilenc hónapig egy bérelt lakásban élt gyerekeivel. Jolie egyébként hivatalosan a család egészségének védelme miatt vált el Pitt-től és azt szeretné, ha kizárólagos felügyeletet lehetne a hat gyerekük felett – a három örökbefogadotthoz (Maddox, Pax, Zahara) és a három biológiaihoz (Shiloh, Vivienne, Knox). Bár erről a kívülállók sokat nem tudtak, voltak zűrösebb időszakok a család életében, az utolsó csepp a pohárban viszont egy veszekedés volt Maddox és Pitt között a magánrepülőjükön.

A landolás után Jolie rögtön hazament a gyerekekkel, egy névtelen hívás hatására pedig az FBI és a gyermekvédelem is nyomozott Pitt ellen: gyermekbántalmazással gyanúsították.

Később tisztázták, a GQ-nak adott interjújában pedig arról mesélt, hogy komoly alkoholproblémákkal küzdött a családja széthullása után.

Ázsiában kezdődött

Jolie élete most egész sűrű: nemcsak a hat gyerekét neveli, de emellett színészkedik, rendez, humanitárius munkát végez és egy londoni iskolában óraadó tanár – a nők jogairól tart előadásokat.

Ez életünk legnehezebb időszaka, és igazából most érjük utol magunkat. Az új ház egy nagy lépés volt számunkra, és mindannyian azon vagyunk, hogy meggyógyítsuk a családot

– mondta. Arról is beszélt, hogy a Tomb Raider című filmet Kambodzsában forgatták, és ő, aki Los Angeles-ben és New Yorkban nőtt fel, ott szembesült azzal, hogy mit is jelent a nélkülözés és a szegénység. Eldöntötte, hogy szeretne többet megtudni a világról, és azzal az országgal kezdte, ahol éppen tartózkodott. Egy nap az utcai árustól vett egy könyvet (Ung memoárját) – ez pedig az egyike volt azoknak az impulzusoknak, amelyek miatt úgy döntött, hogy 2001-ben felveszi a kapcsolatot az ENSZ-szel és nagykövet lesz. Egy évvel később visszatért Kambodzsába, ahol civil szervezetek képviselőivel találkozott: közöttük volt Ung is, akinek a könyvét Jolie olvasta, és aki időközben Amerikába költözött.

Jolie-val együtt Kambodzsának egy olyan részére utaztak, amik tele voltak taposóaknákkal, és ahol Ung a háború kezdete óta nem is járt. Elég sok mindent átéltek együtt, ezért Jolie vette a bátorságot, hogy megkérdezze a lánytól (aki egyébként maga is árva volt), szerinte bántó lenne-e, ha kívülállóként örökbe fogadna egy kambodzsai gyereket, vagy pont, hogy örülnének neki. Pozitív választ kapott, ezért el is indította az örökbefogadási folyamatot és néhány hónappal később Battambangban meglátogatott egy árvaházat.

Nem éreztem a kötődést egyikük iránt sem. De aztán egy plafonról lógó dobozban volt még egy baba. Ránéztem, ő vissza rám, és én csak sírtam és sírtam

– emlékezett vissza. Ezután házat vett Kambodzsában és állampolgár is lett. 2003-ban alapítványt hozott létre, amit a gyerekről (Maddox Jolie-Pitt) nevezett el, és ami az ország egészségügyi, oktatási és infrastrukturális helyzetén igyekszik segíteni.

A találkozás Pitt-tel és a fura válogatás

Későbbi férjével 2004-ben találkozott a Mr. és Mrs. Smith forgatásán – akkor Pitt még Jennifer Anistonnal volt házas. Az új kapcsolat Jolie-t új szintre emelte Hollywoodban, és bár állítólag türelmesen megvárta, amíg elválnak, miután “hivatalos” is összejöhettek, a W magazin 32 oldalas anyagot közölt le róluk, ami Anistont teljesen hazavágta. Pitt számára is elkezdődött a filantróp életmód, és hivatalosan is örökbe fogadta Maddoxot és Zaharát, majd meggyőzte Jolie-t arról, hogy legyenek közös gyerekeik is. Shiloh 2006-ban született meg Namíbiában, két évvel később pedig az ikrek: Vivienne és Knox. Időközben magukhoz vették a hároméves vietnami Paxot, és több házat is vettek Franciaországban, Spanyolországban, New Yorkban és New Orleans-ben.

2012-ben Jolie végzett A vér és mező földjével, Maddox pedig felhozta, hogy ideje lenne foglalkozni Ung akkor már tíz éve tervben lévő történetével. A színésznő a Netflix-hez ment az ötlettel, Ted Sarandos kreatívigazgató pedig gondolkodás nélkül szerződést kötött fele. Jolie úgy döntött, hogy szeretne egy helyi filmkészítővel dolgozni, így bukkant rá Rithy Panhra, aki több családtagját is elvesztette népirtás miatt.

A filmben szereplő gyerekeket Jolie úgy választotta ki, hogy árvaházakba, cirkuszokba és nyomornegyedekben található iskolákba látogatott el olyan fiatalok után kutatva, akik már megtapasztalták az élet keményebb oldalát. A főszereplő megtalálására a rendezők létrehoztak egy játékot:

pénzt tettek egy asztalra, a gyerekeket pedig arra kérték, hogy gondoljanak egy indokra, amiért szükségük van rá, majd nyúlják le. A rendező ezután nyakon csípte őket, és megkérdezte tőlük, hogy miért vitték el a pénzt.

Végül Srey Moch mellett döntöttek, ő volt az egyetlen, aki nagyon sokáig bámult a pénzre.

Nagypapám meghalt, és nem volt elég pénzünk egy szép temetésre

– mondta válaszul a kérdésre, hogy miért vette el mégis.

A First They Killed My Father után nem szeretne másik filmen dolgozni egyelőre, ugyanis nincs rá ideje.

Ebben a pillanatban arra vágyom, hogy készíthessek egy rendes reggelit és hogy rendben tudjam tartani a lakást

– mondta, majd hozzátette: gyerekei kérésére most éppen főzőtanfolyamra jár. Újra összejár édesapjával, akivel az elmúlt évek alatt elidegenedtek egymástól, a napokban pedig Jolie és a gyerekek Afrikába mennek: Namíbiába, ahol Shiloh született, és Kenyába, ahol egy éppen futó prevenciós projekt helyzetét ellenőrzi.

Fejléckép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik