Kultúra

Japánban díjazták Az állampolgárt

Vranik Roland filmjét a Skip City Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije tüntette ki.

Vranik Roland rendezése nyerte a zsűri különdíját a Skip City Nemzetközi Filmfesztiválon. Az állampolgár című magyar film először volt látható Ázsiában a Szaitamában immár 14. alkalommal megrendezett seregszemlén, melynek idei programját 85 országból érkezett több mint 600 alkotásból válogatták a szervezők.

A kizárólag digitális technikával készült filmalkotásokat bemutató fesztivál zsűrijében Kiyoshi Kurosawa filmrendező, Seigo Fukada producer, Sabrina Baracetti az Udinei Far East Filmfesztivál alapító-elnöke és Liz Shackleton a tekintélyes Screen International magazin munkatársa vett részt.

Az állampolgár (előzetes itt) egy megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. A Bissau-Guineából származó és 30 éve Magyarországon élő dr. Cake-Baly Marcelo, a miskolci színház színésznője Máhr Ágnes és az iráni Shekari Arghavan főszereplésével készült alkotás a Popfilm produkciója.

Az állampolgár világszerte nagy sikerrel szerepel a filmfesztiválokon. A legjobb forgatókönyv díját nyerte el a portugáliai Fantasporto-n, majd a legjobb filmdráma díját a Cinequest fesztiválon Kaliforniában, a Hágában megrendezett “Movies that Matters” nemzetközi filmfesztiválon pedig az egyetemisták zsűrije díjazta tavasszal.

A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván, az SZFE tanára közösen írta. Az állampolgár jelenleg is látható a hazai mozikban a Mozinet a forgalmazásában, a bemutató óta már több mint 12000 néző váltott rá jegyet.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik