Kultúra

Alice Cooper rájött, hogy van egy milliókat érő Warhol-képe

A rocklegenda nem is tudta, hogy a tulajdonában van az értékes műkincs.

Nagy meglepetés érte a minap a hamarosan hazánkban koncertező Alice Coopert, ugyanis kiderült, hogy a tulajdonosa egy eredeti Andy Warhol szitanyomatnak, amelyről 40 évig megfeledkezett.

A 30 évvel ezelőtt elhunyt Warhol műve egy raktárból került elő, ahol az elmúlt négy évtizedben egy csőbe volt feltekerve. Mint kiderült, még soha nem volt kiállítva vásznon és a jelenlegi becslések szerint

akár több, mint 10 millió dollárt (kb. 2,6 milliárd forintot) is érhet a Little Electric Chair (Kis Villamosszék) címet viselő alkotás.

Az Andy Warhol által készített Little Electric Chair.

A nagy felfedezést igazából nem Cooper, hanem a menedzsere és régi jó barátja, Shep Gordon tette, miután néhány nappal ezelőtt Richard Polsky műgyűjtővel beszélgetett a Warhol-képek mai értékéről.

A Cooper koncertjeiről a ’70-es évekből megmaradt színpadi kellékeket tartalmazó raktárból előkerült alkotást Polsky hitelesítette, megállapítva, hogy minden bizonnyal eredetiről van szó.

A szakértő szerint feltehetően 1964-65 táján készült képről Alice Cooper igazából nem is tudta, hogy a tulajdonában van, ugyanis annak idején nem ő, hanem az akkori barátnője, az éppen idén elhunyt Cindy Lang vásárolta meg, mindössze 2500 dollárért (kb. 650 ezer forintért). Állítólag Cooper édesanyjának rémlett, hogy valaha raktárba került a kép, melyet utóbb az ő közreműködésével találtak meg.

Annak idején senki sem gondolta, hogy bármi értéke lehet. Warhol még nem ‘Andy Warhol’ volt akkoriban. Minden csak a drogokról és az alkoholról szólt Alice életében. De látnotok kellett volna most az arcát, amikor megtudta, hogy Richard Polsky mennyire becsüli a kép értékét.

– nyilatkozta Shep Gordon, hozzátéve, hogy Cooper nem szándékozik megválni a műtől, hanem az otthonában fogja kiállítani azt.

Forrás: The Guardian via Mirror

Ajánlott videó

Olvasói sztorik