Kultúra

50 éves lett Matt LeBlanc, az örök Joey Tribbiani

Joey az Joey. Nem Matt LeBlanc, hanem Joey Tribbiani. Az éppen ma 50 éves LeBlanc teljesen összenőtt a karakterével, és ha tetszik, ha nem, egész életében Joey szerepében ragadt. Innen már nincs visszaút, a főbb munkái mind a Jóbarátokhoz köthetőek. Az igazi sikert, a Golden Globe-t közvetve ugyan, de szintén a sorozattal érte el. Az Episodes (Sikerszorozat) című produkcióban az alteregóját játssza, úgy, ahogy az ember elképzeli egy kiégett, egydimenziós színész mindennapjait.

Az 50 éves Matt LeBlanc lehet, hogy nem így tervezte a karrierjét, de mégiscsak a Jóbarátok emelte a csúcsra és tartja ott a mai napig. 

Massachusetts-ben született 1967 július 25-én, anyja olasz, apja kanadai francia. A szülei korán elváltak, anyja egyedül nevelte, apjával csak 8 éves korában találkozott először. A kettejük viszonya mindig is hullámzó volt, Paul LeBlanc kezdetben próbált részt venni fia életében, aki a Jóbarátok sikere után rögtön meg is ajándékozta egy coloradói házzal, és egy régi Porschéval, amit együtt szerelgettek. Aztán valahol ott ment félre a kapcsolatuk, amikor az idősebb LeBlanc eladott egy elég gusztustalan sztorit az amerikai lapoknak, miszerint Jennifer Aniston Matt LeBlanc-kal csalta meg akkori férjét, Brad Pittet. A színész annyira megharagudott, hogy mindent visszavett apjától.

Még mindig a fiam, de nagyon fáj, hogy ilyen ember lett belőle.

mondta korábban Paul LeBlanc.

Hogy most mennyire igaz, hogy Matt LeBlanc fejébe szállt a siker, azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy hirtelen lett a semmiből szupersztár. Egy bénácska reklámmal kezdte a karrierjét 1987-ben. Meg lehet nézni a félperces videót, de leírva talán még jobb a történet. Az akkor 20 éves színész felment egy ház tetejére, és beállította a kecsapos flakont, hogy mire leér, éppen lecsöppenjen egy kicsi a hotdogjára.

Modellkedéssel, kisebb szerepekkel, reklámokkal kezdte, de nem sokáig ragadt a kispályánál. 26 évesen kapta meg Joey Tribbiani szerepét a Jóbarátokban, ami élete legnagyobb szerencséje, és árnyéka egyben. Ki tudja, ismerné-e bárki Matt LeBlanc nevét, ha nem lenne Joey, vagy éppen a húgyagyú csajozógép fogta vissza a tehetségét. 2012-ben Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy a való életben nyilván nincs a karaterével egy szinten, de az első forgatáson nyomott egy Joey-t, akivel annyiban hasonlítottak, hogy korábban mindketten sikertelen, küzködő színészek voltak.

Matt LeBlanc elkezdte a közönség előtt Joey szerepét játszani, elmondta az első poént, semmi. Elmondta a másodikat, semmi. A harmadiknál már szinte feladta, hogy nem tud mit kitalálni, és ekkor kiáltotta el magát a rendező, hogy ‘ennyi’, a közönségből pedig kitört a röhögés. LeBlancnak ekkor esett le, hogy ‘ja, az embereknek csöndben kell maradniuk a felvétel alatt.’ Ilyen mondjuk mindenkivel előfordulhat, de a többség nem mindig tud azonnal átváltani Tribbianiról LeBlancra, aki a mindennapokban is sokaknak maradt egy kedves idióta.

Az emberek néha lassabban beszélnek hozzám, és sokszor megkérdezik, hogy minden oké-e.

– nyilatkozta az interjúban.

Fotó: Vince BUCCI / AFP PHOTO / VINCE BUCCI

A pár évvel ezelőtti cikkből kiderült, hogy Matt LeBlanc egyszerre viselte nehezen a sok összehasonlítást, és egyszerre bosszantotta fel, hogy a Jóbarátok óta felnőtt egy generáció, és már nem mindenkinek mond valamit Joey Tribbiani neve. A beszélgetés időpontjában például Justin Bieberrel lakott egy szállodában, aki miatt seregnyi tinilány gyűlt össze a bejáratnál.

Kimentem, és ennél magasabbról nem is tudtak volna leszarni. Átnéztek rajtam, mintha ott se lennék. Én meg mondtam magamban, hogy ‘öö, heló?!’

Amikor pedig felismerik a fitatalabbak, arra csodálkoznak rá, hogy mennyire megöregedett. Rákérdeznek, hogy mi a frász történt a hajával. A tévében nem ilyen. Matt LeBlanc betöltötte az 50-et, minden joga megvan az őszüléshez, már csak azért is, mert a Jóbarátok mind a tíz évada alatt szorgosan festette a haját, és utálta. A pénzre viszont nem volt gondja, az utolsó évadoknál a fizetése elérte az egymillió dollárt (261,8 millió forint) részenként. A sorozat végefelé állapodott meg, 2003-ban elvette Melissa McKnight modellt.

Fotó: Robert Mora/Getty Images

Nem sokkal az esküvő után született meg a közös lányuk, akinél 11 hónapos korában diagnosztizáltak súlyos agyi rendellenességet. Szerencsére mára teljesen egészséges LeBlanc 11 éves lánya, de azelőtt nehéz éveket éltek át. A feleségével 2006-ban váltak el, A Jóbarátok utánlövését, a Joey-t két évad után kaszálták el, Matt LeBlanc pedig 5 évre visszavonult.

Évekig alig hagytam el a házat, kiégtem. Nem akartam időbeosztást, nem akartam sehol sem ott lenni. Megtehettem. Egy nagyon sötét időszak volt, majdnem összeomlottam.

LeBlanc ezt akkor osztotta meg, mikor tavaly februárban átvette a brit autós műsor, a Top Gear vezetését.

Mindeközben pedig egy sikeres sorozatban játszik, amivel végre kivívta a szakma tiszteletét, 2012-ben az Episodes-ban nyújtott alakításáért megkapta a Golden Globe-ot. Ennek ellenére még 50 éves korára is egyből a leghíresebb mondata jut eszünkbe.

Na, mi a helyzet?

Ha az évforduló alkalmából visszaolvasná a Joey Tribbiani életét és hitvallását idézeteken és gifeken keresztül, a Buzzfeed 2014-ben összeszedte a legfontosabbakat.

Getty Images

(Borítókép: Noam Galai/Getty Images for Tribeca Film Festival/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik