Kultúra

Exhumálták Salvador Dalít

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 21. 10:41

Egy apasági teszt miatt kellett a biológiai mintavétel.

Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel. Az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – közölte Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.

Korábban apasági keresetet nyújtott be a most 61 éves Pilar Abel, aki tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész házasságon kívüli kapcsolatából született. A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta keresetét és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

A mintegy négy órán át tartó exhumálási folyamat csütörtök este nyolckor, záróra után vette kezdetét. Először elfüggönyözték a termet, ahol a kripta található, majd leemelték a sírt lezáró másfél tonnás kőlapot, hogy hozzáférjenek a fakoporsóhoz. A festő bebalzsamozott holttestét épen, jól konzervált állapotban találták – részletezte a főtitkár, aki szerint híres, védjegyének számító bajsza sértetlen, pont úgy, 10 óra 10 perces szögben áll, mint ahogy életében is.

Az exhumálásnál öten voltak jelen: a peres felek ügyvédei, két igazságügyi orvosszakértő és egy egészségügyi segítő.

A szakemberek hajból, körömből, fogból és két csontból vettek mintákat a DNS-vizsgálathoz.

Juan Manuel Sevillano, a művész örökségét kezelő alapítvány ügyvezetője azt mondta, szerinte az eljárás morális kárt okozott, az exhumálást elrendelő bírói döntés nem volt megalapozott. Albert Segura, az alapítvány ügyvédje jelezte, tanulmányozzák kártérítés követelését a hibás bírósági eljárásra hivatkozva és azt, hogy ha a DNS-vizsgálat nem igazolja Dalí apaságát, az exhumálás költségei kifizettessék Pilar Abellel. A következői tárgyalás szeptember 18-án lesz, akkor várhatóan hivatalosan bejelentik a vizsgálat eredményeit. Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igény. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.