Kultúra

Pozsonyi magyar társulat az Avignoni Fesztiválon

A Festival Off d'Avignonra a világ legrangosabb kortárs színházi találkozója, ahova nem könnyű bekerülni. Hégli Dusan rendező, koreográfusnak ez most másodszor is sikerült. Tavaly akkora sikert aratott a családon belüli erőszakról szóló táncelőadása, hogy idén is visszahívták Franciaországba.

A Finetuning című előadást a fesztivál teljes ideje alatt, főműsoridőben játsszák majd. A darabot már tavaly bemutatták, épp Avignonban. 21 teltházas előadást élt meg ott, és komoly médiaérdeklődés kísérte. Öt nyelven több mint hetven cikk jelent meg a koreográfiával kapcsolatban, számos meghívást kapott Nyugat-Európa neves színházaiba, amelyek közül két előadás a franciaországi Saint Lôban és Lanesterben már idén ősszel megvalósul.

A Finetunig egy trilógia első része, műfajilag koncertkoreográfiának nevezi az alkotó. Az előadás Közép-Európa hagyományos tánc- és zenekultúráját felhasználva egy olyan kérdéskört dolgoz fel, amely a világ minden pontján égető probléma.

A családon belüli lelki és fizikai erőszak sokkal többeket érint, mint amennyit és amennyien beszélnek róla. Ezt a darab iránti érdeklődés is alátámasztja

– mondta Hégli Dusan, akit idén áprilisban az Évad legjobb alkotójának választott a Magyar Táncművészek Szövetsége.

Az Avignoni Színházi Fesztivált Jean Vilar francia színész-rendező indította útjára 1947-ben. Mára a világ legnagyobb és legrangosabb kortárs színházi találkozójaként tartják számon. Három héten keresztül közel 1200 előadást tekinthet meg a városba érkező színházrajongók tömege. Az elmúlt évek statisztikái alapján a fesztivál közel fél millió látogatót vonz júliusban Avignonba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik