Kultúra

Ősszel kerül a mozikba Mészáros Márta új filmje

Az Aurora Borealis - Északi fény című alkotásban a nagyszerű Törőcsik Mari játssza az egyik főszerepet.

A nemzetközileg is elismert, Kossuth-, és Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező,

Mészáros Márta új, immár 26. alkotásaként Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készül az Aurora Borealis – Északi fény című film, amely  október 19-én fog a mozikba kerülni.

A Filmteam gyártásában és a Vertigo Média forgalmazásában közelgő alkotás egy családtörténet lesz, mely érzékenyen beszél a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás  az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

Tóth Ildikó és Törőcsik Mari az Aurora Borealis – Északi fényben. Fotó: Filmteam

A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Az alkotás színészgárdája tudatosan multikulturális. A főszereplők Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska. A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek lesznek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

Wunderlich József Törőcsik Franciska az Aurora Borealis – Északi fényben. Fotó: Filmteam

Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) nemzetközileg is elismert forgatókönyvíró-rendezője Moszkvában az Állami Filmfőiskolán szerzett filmrendező diplomát 1956-ban. 2011-ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Életműdíját, 2013-ban a Prima Primissima díjat, 2016-ban pedig a Pulai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát.

A Magyarországon, Bécsben, Barcelonában és Lettországban forgatott film teljes költségvetése 788 millió forint, mely a Filmalap gyártási támogatásából és 25% közvetett támogatásból tevődik össze. A forgatókönyvét Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, Piotr Sobociński jr., akit a szakma 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott. A film producere Major István, társ-producere Gül Togay.

Forrás: Filmteam

Ajánlott videó

Olvasói sztorik