Kultúra

Már az ötvenes években megszületett a világ első, teljesen gépesített otthona

A tengerentúli áramszolgáltató által hatvan éve épített otthonban néhány egyszerű gombnyomással elvégezhető volt az összes feladat, a porszívózást azonban itt sem úszhattuk volna meg.

Egyetlen gombnyomás, és a falba épített rejtett rekeszből egy tévé csúszik elő, a garázsajtó egy kapcsolóval nyílik, a függöny elektronikus, a hűtőszekrény tartalma pedig egy lábpedál megnyomása után tárul az éhes családtagok elé –   a pedálos hűtő kivételével ezek akár egy XXI. századi otthonra is igazak lehetnének, a valóság azonban ennél jóval meglepőbb, hiszen az egyszerűen csak All-Electric House néven ismert otthont több, mint hat évtizeddel ezelőtt, 1954-ben építette a Kansas állam jó részét árammal ellátó Kansas City Power & Light, hogy egy épületben demonstrálhassa a kor összes, mindennapokat megkönnyíteni kívánó technológiai vívmányát.

Az ötvenes évek Amerikájában minden az automatizálásról szólt, így a Kansas City egyik külvárosának számító Prairie Vilage szívében épült házat némi túlzással az ország egész területéről csodát látni érkezők nézték tátott szájjal – alig néhány hónap leforgása alatt közel 62 ezren.

A látogatók özönének végül egy család állta útját, amelyik az év végén megvásárolta, sőt, több, mint negyven éven át lakta is a házat, karácsonykor pedig az ötvenes évek szellemében stílusos alumínium karácsonyfával, illetve a kor ajándékaival díszítette azt.

Kiköltözésük után a ház rövidesen múzeumként nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt, bemutatva az ötvenes évek széles körben sosem elterjedt újításait.

Áprilisban egyszerűen felpakolták egy teherautóra, és elköltöztették, így ma eredeti helyétől tizenöt kilométerre, a térség történelmét bemutató Johnson County Heritage Centerbe szállították, ahol egy 1955-ös Chevrolet Bel Air szomszédságában várja a múlt hétvégén megnyitott múzeum látogatóit.

Fotó: Johnson County Museum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik