Kultúra

Schilling: nem kéne elfogadni az MMA alamizsnáját

A rendező szerint fiaskó volt az idei POSzT, Fekete Györgyék pénzosztása miatt akadt ki.

Hétvégén ért véget a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT), ami idén különösebb botrányok nélkül zajlott. Az Örkény és a Katona társulata kapta a legfontosabb díjakat, amelyek mellé idén pénzjutalom is járt az MMA felajánlásából. Ezen akadt ki Schilling Árpád, a Krétakör alapítója, aki a Facebookon írta le, miért nagy baj szerinte, hogy a szakma szó nélkül elfogadta Fekete Györgyék alamizsnáját.

Ne legyen félreértés, nem az a probléma, hogy van pénzdíj, hanem, hogy az MMA pénzdíjának elfogadása egyben az említett köztesület legitimálása is. Fekete György pár millióért elfogadtatta a színházi szakma képviselőivel, hogy ő és a számára létrehozott MMA egy korrekt módon működő szakmai szervezet. Ezzel pedig az a baj, hogy az MMA minden, csak nem korrekt.

írta a közéleti kérdésekben gyakran felszólaló Schilling, aki szerinte a Magyar Művészeti Akadémia egész koncepciója egy irdatlan balfogás, és konkrétan igazságtalan, jogtalan, szakmaiatlan és káros a magyar kultúrára nézve.

“Fényes tekintetű ifjúság és megfontolt bölcsek, ez bizony egy fiaskó! Miközben színházaitokban az emberi gyarlóságról, a hatalomnak kiszolgáltatott kisember szenvedéseiről, a jó iránti múlhatatlan vágyakozásról elmélkedtek, a valóság, mint egy szuperszonikus repülő száguld el mellettetek, és Ti elfelejtetek szót emelni. Ha tényleg, úgy gondoljátok, hogy ez rendben van így, akkor nincs miről vitáznunk. Ha azt érzitek, hogy ez így nincs rendjén, akkor még szólhattok. Soha sincs késő!”

– szólítja fel a szakmát Schilling, aki amúgy tavaly és idén is visszautasította a POSzT meghívását A harag napja című előadásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik