Kultúra

Példát vehetnénk a kínai focipályáról, aminek egy fa áll a közepén

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 06. 19. 15:22

A világ túlsó oldalán nem vágják ki az évszázados fákat, hogy aztán épületeket emeljenek a helyükre.
Korábban a témában:

Az elmúlt években a magyar média zsongott a fairtásoktól: a védett közparkká nyilvánított Orczy-kert mellett a mai Duna Aréna helyéről, illetve a Városligetből is számtalan platán és nyárfa tűnt el, vagy épp vált csonkává, sőt, a vizes vb városligeti létesítményei is veszélybe sodorják a tó partján álló, kétszáz éves fákat.

Nincs ez azonban így a világ minden pontján, hiszen Peking egyik gimnáziuma, a történelmi épületek közt – a Ming- (1368-1644) és Csing-dinasztiák (1644-1912) évszázadaiban működött császári kertek területén – megbúvó Jükai futballpályájának közepén például egy jókora, évszázados fa áll:

Az iskola vezetése a pálya kétezres évek eleji kialakítása előtt még a fa áthelyezését fontolgatta, de a művelet túl veszélyes lett volna. Így hát annak megtartása mellett döntöttek, bár a pálya álmát sem adták fel. És milyen jól tették!

Nem ez azonban a világ egyetlen focipályája, ahol némi porszem került a gépezetbe, hiszen a 2015-ben az Év Európai Fája díjáért küzdő százötven éves tölgy is hasonlóan járt: 1951-ben, az észtországi Orissaare sporttelepének terjeszkedése miatt egy pálya került köré:

A helyiek mindent megtettek azért, hogy eltüntessék, hiszen két traktorral is próbálták kihúzni, de a fa helyett az arra kötött kábelek szakadtak el. Szép történet!

Fotók: Osports
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.