Kultúra

Polanski áldozata megbocsájtott

roman polanski (roman polanski, )
roman polanski (roman polanski, )
13 évesen erőszakolta meg a rendező. A nő ejtené a 40 évvel ezelőtti ügyet.

A 83 éves Polanskit évtizedek óta körözik az Egyesült Államokban liliomtiprásért. A rendező annak idején beismerte tettét. E eljárás indult ellene, 42 napig volt előzetesben, óvadék ellenében szabadult és azonnal elhagyta az Egyesült Államokat, ahova azóta sem tért vissza, mert azonnal letartóztatnák. Az Oscar-díjas filmes azóta Franciaországban él és dolgozik.

A The Guardian most azt írta, hogy egykori áldozata, Samantha Geimer pontot tenne az ügy végére, az illetékes bíróság előtt is megerősíti, hogy megbocsájtott Polanskinak, szeretné, ha ejtenék a vádat. Az idén 53 éves nő már korábban is ezt mondta, de most teszi hivatalossá, hogy soha többé semmi ne emlékeztesse az erőszakra. Polanski szerinte nem veszélyes a társadalomra.

Korábban a rendező vádalkut akart kötni, de az illetékes Los Angeles-i bíróság ebbe csak úgy ment volna bele, ha visszatér, leüli csökkentett büntetését. Akkor ügyvédje ezt elutasította, mondván a ’70-es évek ítélkezési gyakorlata alapján Polanski 12 hónapot kapott volna, aminél már több időt töltött börtönben, mint amennyit kapott volna a nemi erőszakért a 70-es években.

Botrány Franciaországban

A rendező 1978-as ügye miatt idén Franciaországban is kitört a botrány, amikor őt kérték fel a francia Oscar-gála elnökének. Laurence Rossignol francia nőjogi miniszter “megdöbbentő” döntésnek nevezte, hogy Roman Polanski filmrendezőt nevezte ki a francia filmakadémia a César-díjátadó ceremóniájának elnökévé. A miniszter a francia kulturális rádióban úgy fogalmazott,

meglepő és sokkoló, hogy egy nemi erőszak-ügy keveset számít egy férfi életében.

Polanski felkérése miatt egy feminista szervezet tiltakozást szervezett a gála idejére, petíciót írtak, és szégyennek nevezte a döntést, amit a a filmakadémia azzal magyarázott, hogy a rendezőt munkássága miatt választották ki.

A lengyel származású filmrendező 21 alkotása közül kettő, az 1979-ben forgatott Tess és a 2002-es A zongorista érdemelte ki a legjobb filmnek járó César-díjat, de a pályafutása során rendezőként négyszer, forgatókönyvíróként pedig kétszer is átvehette az Oscar-díj francia megfelelőjének számító elismerést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik