Kultúra

Terry Gilliam 17 év után befejezte a Don Quijote forgatását

A Monty Python egykori tagja közel két évtized hercehurca után készült el a produkció munkálataival.

Terry Gilliam 17 év után befejezte Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

A 76 éves brit filmrendező a közösségi médiában jelentette be, hogy végeztek a korábban számos balszerencse kísérte Cervantes-feldolgozás felvételeivel Spanyolországban és Portugáliában.

A Gyalog galopp, a Brian élete és a 12 majom rendezője csaknem három évtizede dédelgette filmtervét a búsképű lovagról, a forgatás végül csak a hetedik nekifutásra, 2000-ben kezdődött el, de az is többször elakadt egy szinte példátlan pechsorozat következtében.

A 2000-ben kezdett forgatást a NATO-repülőgépek folyamatos dübörgése, a főszerepet alakító Jean Rochefort hátsérülése és a felvételek helyszínét mocsárrá változtató, a felszereléseket megrongáló özönvízszerű esőzés lehetetlenítette el. Ebben a szereposztásban még Johnny Depp és Vanessa Paradis is helyet kapott.

A sorozatos balszerencsét a Lost in La Mancha című 2002-es dokumentumfilmben örökítették meg – ezt eredetileg werkfilmnek szánták, de végül nem a 30 millió euróból tervezett játékfilm elkészüléséről, hanem el nem készüléséről szólt.

A 2000-es nagy kudarc után Gilliam átdolgozta a forgatókönyvet, olcsóbb és egyszerűbb változattal állt elő, folyton változott a szereposztás is. Az elkészült változatban Adam Driver amerikai színész alakít egy reklámmenedzsert, aki visszatér Spanyolországban, ahol találkozik az önmagát Don Quijoténak képzelő öregemberrel (Jonathan Pryce). Több spanyol színészen kívül szerepet kapott a filmben Olga Kurylenko és Stellan Skarsgård is.

A végül 16,6 millió euróból megvalósult produkció szabadon bánik a cervantesi alapanyaggal: időutazás a 21. század és a 16. század között.

Portugáliában a kulturális örökség megóvására hivatott hatóság vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, valóban a forgatás közben rongálódott-e meg az ország egyik legféltettebb kincse, a tomari Krisztus-rendi kolostor, amely a 12. században épült. Az RTP köztévé szerint a filmesek megrongált falakat, széttört tetőcserepeket és gyökerestül kitépett fákat hagytak maguk után.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik