Kultúra

Willem Dafoe lesz a lehető legtökéletesebb Van Gogh

Julian Schnabel, a Szkafander és pillangó, illetve a Mielőtt leszáll az éj rendezője nem elégedett a Vincent Van Gogh életéről eddig készült 36 filmmel, ezért úgy döntött, hogy ő maga is forgat egyet. A főszerepet az Oscar-jelölt Willem Dafoe alakítja, aki már csak a külső hasonlóság miatt is tökéletes választásnak tűnik.

A festő és filmkészítő Schnabel a Cannes-i Filmfesztiválon jelentette be, hogy filmet készít a leghíresebb poszt-impresszionista festőről, Vincent Van Gogh-ról, a főszerepet pedig Willem Dafoe fogja játszani. A producer Jon Kilik (Az éhezők viadala, Bábel) lesz, aki már többször dolgozott együtt Schnabellel. A rendező együtt írta a forgatókönyet Jean-Claude Carrière-vel, aki többek között A lét elviselhetetlen könnyűségét és a A burzsoázia diszkrét báját is jegyzi.

Elmondása szerint Schnabelt az vonzotta igazán a holland festő személyében, hogy egy olyan dolog iránt volt elhivatott, amelynek nem volt közönsége.

Az élet és a művészet képtelen kapcsolata pontosan jellemzi Van Gogh viszonyulását a társadalomhoz. Festés által volt képes meglátni a természet szépségét, és ez távol helyezte őt a többi embertől, így számára lehetetlen volt normális életet élni. A film erre fog majd rávilágítani.

Schnabel már évek óta ismeri Dafoe-t, így egyértelmű volt számára, hogy neki kell játszani a főszerepet.

Megvan benne a karakterhez szükséges elmélyültség, az együttérzés és az empátia.

A készülő film az At Eternity’s Gate (Az örökkévalóság kapujában) címet kapta, és a rendező azt is egyértelművé tette, hogy nem egy klasszikus életrajzi filmről van szó:

Azt akarom, hogy a mozinézők ne azt érezzék, hogy Vincent Van Gogh-ot nézik, hanem azt, hogy éppen átélik az életét.

Schnabel nyilvánosságra hozta az első képet, amelyen Dafoe Van Gogh-ként látható. A hasonlóság elképesztő:

Fotó: Julian Schnabel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik