Kultúra

A 24.hu szerzője, Jászberényi Sándor nyerte a Libri irodalmi díját

Hétfő este adták át a Libri irodalmi díját, ahol a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazta meg a kedvenceiket. A zsűri Jászberényi Sándor novelláskötetét, A lélek legszebb éjszakáját választotta a legjobbnak, a közönség pedig Kepes András önéletrajzi ihletésű Világkép című könyvét díjazta.

A Libri összesen 132, tavaly megjelent szép- és tényirodalmi műből egy 88 fős Szakmai bizottság segítségével választotta ki a top 10-es listát. Idén a zsűri és a közönség négy regényre, két verseskötetre, két novellás kötetre, és két egyedi műfajú könyvre szavazhattak. Kepes András és Nádas Péter művei ugyanis a napló és az esszé határán mozognak. A 2017-es lista a következőképpen állt össze:

  • Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája
  • Kepes András: Világkép
  • Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér
  • Nádas Péter: Az élet sója
  • Németh Gábor: Egy mormota nyara
  • Szabó T. Anna: Törésteszt
  • Térey János: Őszi hadjárat
  • Varró Dániel: Mi lett hova?
  • Závada Pál: Egy piaci nap
  • Zoltán Gábor: Orgia
Fotó: Berecz Valter

Az ötfős zsűriben Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba ültek, ők ítélték Jászberényi Sándornak a díjat. Károlyi Csaba, irodalomkritikus és író többek között azt emelte ki, hogy Jászberényi könyve segít abban, hogy a novellák továbbra is divatban maradjanak.

A könyv, amelyik 2017-ben megkapja a Libri irodalmi díjat, Jászberényi Sándor alkotása, merész könyv. Szokatlannak, különösnek is mondhatjuk. A mai magyar irodalomban nem nagyon van párja. Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt meg élettel, amelyről már azt hihettük, használhatatlan. Egy ijesztő, vad, ugyanakkor szánandó, menekülő pasas lelkének finom rezdüléseit követhetjük, aki remekül elbeszélt történeteivel egyébként a világ elképesztő háborús bugyraiba is elvezet minket. Jászberényi kötete hozzájárul ahhoz, hogy a novella műfaját ma is komolyan vegyük.

– fogalmazta meg Károlyi.

Galéria

Kepes András közönségdíja nem volt akkora meglepetés, 2016-ban a Világkép volt a legkeresettebb hazai könyv. Kepes három országban, Bejrútban, Budapesten, Buenos Airesben töltött gyerekkorából és későbbi tapasztalataiból összegyűrt gondolatait ossztotta meg a Világképben. A nyertes szerzők 1-1 millió forintot kaptak, valamint 25-25 millió forintértékű médiatámogatást.

Gratulálunk mindkettejüknek, a személyes érintettség miatt Jászberényi Sándornak különösen, hiszen ő a 24.hu rendszeres szerzője. A személyesebb hangvételű gratulációnkat, és könyveinek dermesztő idézeteit itt olvashatja, Jászberényi leginkább közel-keleti témájú cikkeit pedig itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik