Kultúra

Az ingatlanlufi tökéletes példája ez az elhagyatott luxusvillákkal teli lakópark, ahol csak egyetlen idős férfi él

Az ingatlanlufi tökéletes példája ez az elhagyatott luxusvillákkal teli lakópark, ahol csak egyetlen idős férfi él

A hetven épület egy része el sem készült, az utcákon pedig csak a férfi és az utcáról befogadott kutyája járnak.

A kétezres évek végének ingatlanlufija, illetve a világválság rengeteg építészeti projektnek vetett hirtelen véget, így a világ számtalan pontján járva találkozhatunk az erre emlékeztető, félkész épületekre, üres felhőkarcolókra, vagy épp villanegyedekre.

A hasonló projektek száma Kínában a világátlagnál jóval magasabb, sőt egyszerűen képtelenség elkerülni a maradványaikat. Így történik ez az Anhuj tartomány egyik tavának partján félig elkészült villanegyeddel is, melybe a befektetők egy évtizeddel ezelőtt még hetven fényűző otthont álmodtak meg, de a 2009-ben indult építkezések két évvel később hirtelen leálltak, és egészen a mai napig nem indultak újra.

A lakóparkban ma csak egyetlen ember, Gao él, aki havi 1800 jüanért, azaz nevetségesnek számító 75 ezer forintért ügyel szedett-vedett kunyhójból az egykor 300 millió jüanos (12,3 milliárd forint) beruházás romjaira, ahol természetesen soha nem történik semmi, így a hetvenöt éves férfi napjai legnagyobb részét apró kertje gondozásával, illetve egy sétája során talált kutyájával tölti.

Fotók: 163
Olvasói sztorik