Kultúra

A Trónok harca sorozat néhol köszönőviszonyban sincs a könyvekkel

Júliusban érkezik a Trónok harca új évada, az pedig továbbra is kérdéses, hogy George R. R. Martin mikor áll elő A tűz és jég dala hatodik részével, a The Winds of Winterrel. A várakozás ideje alatt remek időtöltés elmerülni a Trónok harcáról szóló számtalan youtube videóban.

A The Why elnevezésű youtube csatorna összegyűjtötte a 10 legnagyobb különbséget A tűz és jég dala regényei és az HBO-s sorozat között. Bár a Trónok harca kezdetben még jóval hűségesebb volt az alapjául szolgáló regényekhez, idővel egyre többször indult el más irányba, az utolsó évad pedig már meg is előzte A tűz és jég dala cselekményét.

Persze nem csak az utolsó évad tért el a regényektől, már az első részektől kezdve egyértelművé vált, hogy a sorozat készítői nem félnek megölni olyan szereplőket, akik a könyvben még életben vannak, és a regény karaktereinek külső jegyeihez sem ragaszkodnak. Sokat lehet azon vitatkozni, hogy bizonyos esetekben indokolt volt-e az eltérés, vagy nem (például a kékszakállú, aranybajszú Daario valószínűleg senkinek sem hiányzik), mindenesetre azoknak, akik csak a könyveket olvasták vagy csak a sorozatot nézték, sok érdekességgel szolgál a videó.

Ebből ugyanis kiderül, hogy a könyvben Catelyn Starkot a „vörös esküvőn” bekövetkező halála után a Lobogók Nélküli Testvériség vezetője, Beric Dondarrion feltámasztja, ám Catelyn sebei nem gyógyulnak be teljesen, így ijesztő élőhalottként esküszik bosszút fia haláláért. Kiderül továbbá, hogy Mance Raider máglya általi halála egészen máshogy történt a könyvekben, ugyanis valaki más adta érte az életét. Akik nem olvasták a könyveket, valószínűleg meglepve fognak szembesülni azzal, hogy a sorozat Ramsey Boltonja úriember a könyvbéli karakterhez képest, és a feleségével – aki a könyvben nem Sansa – olyan kegyetlenséggel bánik, amit egy sorozatban be se lehetne mutatni. A többi meglepő különbség a videóban, íme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik