Kultúra

Az Oscar-díjas Holdfény rendezője díjeső-gyanús sorozatot forgat

Idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyerő Barry Jenkins sikerkönyvből készít miniszériát.

Mindenki emlékeibe örökre bevésődött az idei Oscar-gála filmtörténelmet íróan nagy égése, amikor a legjobb filmnek járó díjat véletlen először a Kaliforniai álomnak adták oda, csakhogy utána kiderüljön, hogy valójában a Holdfény című kis költségvetésű dráma nyert.

Barry Jenkins rendező második nagyjátékfilmje egy szegénynegyedi homoszexuális fekete srác életét dolgozza fel három fejezetben (gyerekkor, tinédzserévek, felnőttkor). A szívszorító történet Oscar-győzelme filmtörténeti pillanat, ugyanis a Holdfény az első olyan legjobb film díjas alkotás, amelynek teljes szereplőgárdája afroamerikai.

Jenkins a legjobb adaptált forgatókönyvért is megkapta az Oscar-díjat, és legújabb projektje szintén egy adaptáció lesz: egy rabszolgáról szóló könyvből készít mini-sorozatot.

Colson Whitehead Nemzetközi Könyvdíjat nyert regényét, a The Underground Railroad című művét az Amazon forgalmazásában. adaptálja Jenkins. A regény egy Georgia állambeli afrikai rabszolganőről, Coráról szól, aki Caesar nevű barátjával együtt elszökik az ültetvényről. A földalatti vasútvonalon keresztül menekülő szökött rabszolgákról szóló regényt számtalan kritikus méltatta, köszönhetően a polgárháború előtti időkben élő feketék helyzetének hiteles ábrázolása miatt.

Whitehead műve rajta volt Obama és Oprah könyvajánló listáján is, emellett a rendező Jenkins és méltatta a könyvet:

Formabontó alkotás, tiszteli a történelmünket, amelyet gondolatébresztő és eredeti módon dolgoz fel.

Egyelőre nem lehet tudni a sorozat premierdátumát, mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy az innovatív filmrendezőnek sikerül-e meglépnie a saját maga által felállított magas lécet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik