Kultúra

Nem baj, ha szereted A szürke ötven árnyalatát, csak egy kicsit ciki

Pontosan két éve, hogy E.L. James szado-mazo-sorozatának első részét bemutatták a mozikban. A nézők és a kritikusok szétszedték, de ettől még nem hagyhatjuk a témát, csütörtökön mutatják be a második filmet, ami már nem a szürke, hanem a sötét ötven árnyalatáról szól. Ja, és egy rejtélyes nő is feltűnik a gazdag és tökéletes, csak kissé perverz Christian Grey életében. Hogy az új rész megugorja-e az első sikereit, nem tudjuk, maximum felidézhetjük, hogy milyen nehéz dolga lehetett a lecserélt rendezőnek, James Foley-nak.

Öt Arany Málna-díj, számos támadás és több mint 570 millió dolláros bevétel az eddigi mérleg. 

Kezdjük ott, hogy A szürke ötven árnyalata egy bestseller, magasan megdöntötte a korábbi könyveladási rekordokat. 11 hét alatt kelt el 1 millió példány az első kötetből, ami lehet, hogy nem tűnik óriási teljesítménynek, de ha azt vesszük, hogy ugyanezt a számot Dan Brown Da Vinci-kódja 36 hónap alatt hozta össze, rögtön más a helyzet. Kindle-n szintén 1 millió ment el a szürke ötvenből. Lényeg a lényeg, hogy hülyék lettek volna nem filmre vinni a könyvet, biztos a siker, még akkor is, ha gyengére sikerül az adaptáció.

Pontosan ez történt, a női pornónak elkönyvelt film ezer sebből vérzett, a karaktereket nem dolgozták ki, arról nem is beszélve, hogy a pornószakmától a pszichológusokig mindenki talált kivetnivalót a produkcióban. Nem is a BDSM-mel akadt a probléma, inkább azzal, ahogy ezt a rendező, Sam Taylor-Johnson az íróval karöltve tálalta. Az Anastasia Steele-t megszemélyesítő Dakota Johnson annyira beleesett a milliárdos Grey-be, hogy bármit megtett neki, háttérbe szorítva a vágyait. Saját bizonytalansága vitte bele egy igenis erőszakos kapcsolatba.

Az, hogy kinek a felelőssége, hogy a szürke ötven megbukott, nem egyértelmű, bár a Hollywood Reporter két évvel ezelőtti cikke tökéletesen összefoglalta, hogy milyen lehetett a forgatás hangulata. A Universal szabad kezet adott az írónak, hogy az ő szájíze szerint menjenek a dolgok. A koncepcióba csak egyetlen hiba csúszott: E. L. James, eredeti nevén Erika Leonard kezdő filmes.

Nem hagyja, hogy a szövegét újraírják, akkor sem, ha egy ‘és’-ről vagy ‘de’-ről van szó. […] EL egyszerűen tapasztalatlan. Hatalmat kapott, de még nem csinált végig egyetlen forgatást sem.

– mondta a lapnak egy stábtag.

Valószínűleg a rendező és az író finoman szólva sem jöttek ki egymással. Bár hivatalosan Taylor-Johnson egy filmre szerződött, közrejátszhatott a feszült hangulat, és végül bejelentette, hogy kiszáll a buliból, átadja a feladatot egy másik rendezőnek. Na, James Foley így indulhatott neki a munkának. A producerek viszont bízhatnak benne, hiszen az IMDb-je szerint a harmadik részt is megnyerte.

Inkább a Lego, mint a szado-mazo

A szürke ötven egyik aduja, hogy Valentin-napra időzítik a bemutatót. Itt nem is az lehet a felállás, hogy a férfiak beülnek a nőikkel egy szoftpornóra, inkább egy barátnős, esetleg magányos programnak tudnám elképzelni. A Valentin-nap viszont szuper és szerencsés ingyenreklám, amellett, hogy már elkezdődött a finom bojkott.

De igazából születhetnek negatív kritikák, és kaphat a film száz Arany Málnát is, ha a közönség odáig van érte. Ha pedig ez nem is fedi a valóságot, annyi biztos, hogy itthon nem ma kezdődött a glammodelleknél a szürke ötven-láz. Dukai Regina és Zimány Linda híresen nagy rajongók, és annak ellenére, hogy két év eltelt az első rész óta, még mindig van, aki szerint eredeti a szado-mazós koncepció. Zimány például ismét E.L. James világát választotta, az Instagramján meg lehet nézni fekete-fehérben, maszkban.

Most akkor Dakota Johnson és Jamie Dornan szereti a filmet?

Tudja a fene. Csak sejthetjük, hogy évekkel a sorozat után majd a két főszereplő majd bevallja, hogy nem ez a szerződés volt életük legokosabb húzása. Egyelőre tisztességesen végigjárják a bemutatóturnét, Dakota Johnson meg próbál minél feltűnőbb ruhákat venni, hogy nagyobb legyen a felhajtás. Már több fotósorozat is készült róluk, tudjuk, hogy nem fogták vissza magukat a szexjeleneteknél, és azt is, hogy mennyit edzettek a nagy pillanatokra. Sokat.

Ha magabiztosnak akarod érezni magad meztelenül, nagyon fontos, hogy belül is magabiztosnak érezd magad, és utána majd jön a többi is. Persze, igazíthatsz a felépítéseden, és ehetsz egészséges kajákat, de a magabiztosság az első.

– mondta Ramona Braganza edző a New York Postnak, aki szálkásította a színészeket.

Hogy mindez hogyan mutat másodszorra, azt majd holnap meglátjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik