Ismeretlen Budapest: Ilyen is lehetne ma a Kálvin tér

Az egykori Kecskeméti kapunál nyíló tér képe ma finoman szólva is változatos. De lehetne jobb?

A ma nyüzsgő csomópontként működő, csupa üveg irodaházak, egy modern hotel, néhány régi bérház és a református templom közé szorított tér képe megosztja az erre járókat, hiszen a modern építészek gyermekei nem örvendenek épp osztatlan sikernek.

De milyen volt a tér régen?

A Kecskeméti kapu (1794-1796) és a városfal maradványainak (1808) lebontása után kialakuló téren 1816-1818 közt született meg a Két Oroszlán Fogadó épülete (ép.: Zitterbarth Mátyás – az ő munkája volt az első Nemzeti Színház épülete is), 1830-ra a Kálvin téri evangélikus templom (mely mai képét 1859-re, a toronysisak megépítésével nyerte el), az 1880-as évekre parkosított tér körül pedig szép lassan bérházak, a ma az Erzsébet téren álló –majdnem teljes egészében újrafaragott – Danubius-kút (Ybl Miklós, 1883), valamint az Első Pesti Hazai Takarékpénztár (Ybl Miklós, 1874) központja, a lakóházból a Magyar-Hollandi Biztosító Rt. székházává vált épület (Bergh Károly, 1869-1870), a Geist-ház (Ybl Miklós, 1863), illetve a Gazdák Biztosító Szövetkezetének központja (Hüttl Dezső, 1913) és a Fenyves Áruház (1922) emelkedtek ki. Ezek közül ma már csak a Hüttl-épület és a templom őrzi eredeti formáját, hiszen a második világháború során az épületek jó része elpusztult.

Az 1890-es években
Az 1890-es években
A századfordulón, az azóta az Erzsébet térre áthelyezett, újrafaragott Danubius-kúttal
1900-as évek
1905
Az egykori lelkészlak és iskola épülete a századfordulón
Az 1922-ben a helyét elfoglalt Fenyves Áruház
Az államosított Fenyves Áruház az ötvenes években
A tér egyik oldalának képe 1972-ben

A második világháború után a romossá vált épületek visszaépítése természetesen a helyreállítást végzők legmerészebb álmaiban sem bukkant fel (természetesen kivitelezhetetlen is lett volna), ennek köszönhetően a tér képe ma egyáltalán nem egységes, sőt, a látványt egészen nyugodtan nevezzük kakofóniának.

A Nemzeti Múzeum tömbje és az Üllői út kezdetét jelentő százéves banképület közé szorult a 2001-ben átadott Kálvin Tower, illetve a két évvel fiatalabb Kálvin Square irodaház (Z. Halmágyi Judit, illetve Virág Csaba munkája), a tér túlsó oldalán lévő, évtizedeken át foghíjként árválkodó telken pedig a Korona Szálló 1987-1990 közt kinőtt óriási tömbje (ép.: Csontos Csaba) tört a magasba – sőt, ha mindez még nem volna elég, néhány éve már a négyes metró három felszíni kijáratának repülő csészealj-szerű üvegtetői is színesítik a képet.

A tér története kapcsán kevés szó esik azonban a Kálvin téri templom két oldalán lévő telkekről – ezeken ma az egykori Két Oroszlán Fogadó (1816-1818) és a Fenyves Áruház (1922) áll –, melyek az első világháború előtt még a református egyház tulajdonában álltak, így sorsuk felett az egyház döntött – ők pedig nem jósoltak túl nagy jövőt azoknak.

1912 júliusában ki is írtak egy tervpályázatot két üzlethelyiségekkel rendelkező bérház, valamint egyházi épület építésére, melyre a kor számos megbecsült építésze küldött be munkákat.
A beérkezett terveket bíráló bizottságnak építészként tagja volt Alpár Ignác, Bálint Zoltán és Quittner Zsigmond is, így kétség sem fért ahhoz, hogy a rendelkezésre álló kerethez mérten legmegfelelőbb terveket emelik ki – az első díjat végül Reichl Kálmán, a másodikat Orth Ambrus és Somló Emil közös munkája, a harmadikat a Tőry EmilPogány Móric páros, a negyediket pedig Kismarty Lechner Jenő kapta.

Reichl Kálmán

Orth Ambrus és Somló Emil

Tőry Emil és Pogány Móric

Kiss László és Arvé Károly

 Sebestyén Artúr

 Kismarty Lechner Jenő

 Wellisch Andor

Árkay Aladár

A tervek kivitelezését talán meg is kezdték volna – a templom melletti iskolaépületet 1914-ben le is bontották, de az első világháború, illetve a trianoni békeszerződés közbeszólt: a munkákat végül sosem kezdték meg, a félretett pénz jó részéből pedig az új határokon belülre menekülő magyarokat segítették.

Amennyiben a Reichl-féle tömb mégis megépült volna, és a világháború pusztítása sem söpri el az azt körbevevő épületeket, a Kálvin tér ma Budapest egyik legszebb tere lehetne. Kár érte.

Fotók: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára HU.BFL.XV.19.d.1.08.042, egykor, Magyar Építőművészet, XI. évf. 4. szám, 1913