Kultúra

Bemutatták New Yorkban Pintér Béla és Társulata sikerdarabját

A Titkaink című díjnyertes előadást a keleti part több nagyvárosában is színpadra viszik.

Immár az Egyesült Államokban is látható a 2013/2014-es évadban A legjobb új magyar drámának és A legjobb előadásnak is megválasztott Titkaink című tragikomédia, amelyet a héten a New York-i Baryshnikov Arts Centerben vitt színpadra Pintér Béla és Társulata.

A Titkainkról a New York Times közölt kritikát, amelyben “szórakoztatóan ellentmondásosnak” festik le a színpadi művet. A napilap szerint ez egy “szívszaggató zenés darab”, mely egyszerre fest nagyon vicces és tisztán szánalomra méltó képet a korai ’80-as évek Magyarországáról.Az 1980-ban játszódó, virtuóz csavarokkal és szimbolikus elemekkel tűzdelt történet szerint a táncház-mozgalomban is aktív Balla Bán István (Friedenthal Zoltán) népzenegyűjtő sötét titkot őriz: képtelen úrrá lenni kisiskolás nevelt lánya, Timike (Enyedi Éva) iránti vonzalmán, amit egyedül legjobb barátja, a táncházvezető Tatár Imre (Pintér Béla) édesanyjával oszt meg. Ám az asszony halálával a titok nem kerül a sírba, hiszen az ellenzéki mozgalmakkal szimpatizáló Szádeczky Elvíra (Csákányi Eszter) lakásán poloskákat helyezett el az állambiztonság.

A Titkaink az 1980-as évek eleji magyar élet morális konfliktusát egy olyan zenei előadással ötvözi, amihez foghatót még nem lehetett hallani a Broadway színpadain.

– summázza a magyar előadása különlegességét a NY Times kritikusa.

Itthon még 2013. szeptemberében a Szkéné Színházban volt a Titkaink bemutatója, mely a 2015/2016-os évadtól a Trafóban látható. Az előadás a bemutatót követő évben rangos külföldi szemlékre kapott meghívást, 2014-ben szerepelt többek között a berlini HAU, a bécsi Wiener Festwochen, a temesvári TESZT, s a bázeli, maribori, wiesbadeni színházi fesztiválok programjában is. 2016-ban Zágrábban a 40. Fadil Hadži Days of Satire Fesztiválon megkapta A legjobb színházi előadásnak, és A legjobb színpadi szövegnek járó díjat, Stefanovics Angéla pedig elnyerte A legjobb színésznek járó díjat.

A Titkaink tizenkét alkalommal kerül színpadra az USA keleti partján. A turné kísérőprogramjaként Pintér Béla egyetemi órák vendége lesz, és kerekasztal-beszélgetéseken vesz részt, ahol egyetemi oktatók és színházi kritikusok kérdezik.

Forrás: Pintér Béla és Társulata, New York Times

Ajánlott videó

Olvasói sztorik