Kultúra

Szabó István: Deák Kristóf filmje felhívja a figyelmet Magyarországra

A rendező a Mindenki című rövidfilm Oscar-jelölése kapcsán beszélt annak jelentőségéről.

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjének Oscar-díjra jelölése azért fontos, mert a Saul fiához hasonlóan felhívja a figyelmet arra, hogy van egy kis ország, ahol érdekes filmeket készítenek sorozatban, egymás után

– mondta Szabó István rendező az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Az 1982-ben Oscarral kitüntetett Mephisto többszörös díjnyertes direktora hozzátette, hogy a magyar filmgyártás egy hosszabb, nehezebb időszakon van túl, most azonban van számos tehetséges fiatal és ez a legfontosabb.

A mi generációnk megtanult filmet készíteni, fáradtságos munkával, ahogy az ember egy nyelvet megtanul, a mostaniaknak azonban ez az anyanyelvük, ők már gyerekkorukban ebben a világban szocializálódtak, a képek nyelvén tudnak beszélni.

– hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani filmes generáció a filmet mint kifejezési eszközt tökéletesen és egyéni módon tudja használni.

Most már csak az a kérdés hogy mit mondanak. Ha olyasmit mondanak, ami érdekli a világot akkor oda fognak figyelni ránk.

– tette hozzá. Miként rámutatott, a Saul fián és a Mindenkin kívül az utóbbi időben számos olyan film készült, amely ugyancsak megérdemli, hogy elismerően nyilatkozzanak róluk.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik és egy iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a forgatókönyvíró-rendező Deák mellett Udvardy Anna volt.

A 89. Oscar-díjátadót február 26-án fogják megrendezni a hollywoodi Dolby Színházban.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik