Kultúra

Budapesten lép fel a Micsoda nő! és Az éhezők viadala zeneszerzője

A többszörös Arany Glóbusz- és Oscar-jelölt James Newton Howard novemberben fog koncertet adni a Papp László Sportarénában.

A Micsoda nő!, a Shyamalan-filmek, Az éhezők viadala-mozik és további számos sikerfilm zeneszerzője, James Newton Howard idén Budapesten is fellép karrierje első élő koncertturnéjával. A Grammy-díjjal és Emmy-díjjal is jutalmazott, nemzetközileg elismert filmzeneszerző koncertjén Hollywood elmúlt három évtizedének filmzenéit ünnepli.

James Newton Howard, Hollywood egyik legnagyobb zeneszerzője bejelentette, hogy

idén Magyarországra is ellátogat első koncertturnéjával, melynek 2. állomásaként 2017. november 5-én, 19:30-tól a Papp László Budapest Sportarénában fog fellépni.

A 20 állomásos európai turné november 3-án a londoni Royal Albert Hallban indul majd.

A jelenleg a Legendás állatok és megfigyelésük 2 zenéjén dolgozó, négy Arany Glóbuszra és nyolc Oscarra jelölt művész munkáit máig több, mint 120 filmben hallhatták a mozinézők, szerzeményeit pedig havonta több millióan töltik le az internetről. Turnéjával hollywoodi munkásságának elmúlt három évtizedét ünnepli. Több mint száz előadó lesz segítségére a színpadon, a szimfonikus zenekar egy kórussal egészül ki. A kivetítőkön jó néhány filmnél pedig a legizgalmasabb részletekkel fogják illusztrálni a koncertet.

Howard zeneszerzőként, zenészként és dalszerzőként a filmezés minden szintjét megjárta, és minden filmes műfajban alkotott. Kisgyermek korában kezdett zenét tanulni, és a Santa Barbarai Music Academy of the Westre iratkozott be, majd zongoristaként a University of Southern California oklevelét szerezte meg. Az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején Elton John turnéin játszott billentyűsként. Az 1980-as évek közepén fordult a filmzene felé.

2008-ban az év zeneszerzője lett és a World Soundtrack-díjjal jutalmazták a Charlie Wilson háborúja, a Michael Clayton és a Legenda vagyok zenéjéért. 2009-ben Grammy-díjat kapott A sötét lovag filmzenéjéért, melyet a hazánkat már tavaly megjárt (és idén visszatérő!) Hans Zimmerrel együtt írtak. Az éhezők viadalában Jennifer Lawrence előadásában felcsendülő The Hanging Tree című dala 2. helyezést ért el a Billboard 100-as toplistáján.

James Newton Howard koncertjére a jegyek itt kaphatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik