Kultúra

És az megvan, hogy az Öngyilkos osztag Oscar-jelölt, míg a Deadpool nem?

Oké, hogy kihirdették az Akadémia idei jelöltjeit, de megnézted alaposabban a listát? Nem? Sebaj, íme a meglepetések.

A 90-es évek poptól az Oscarig

Justin Timberlake első filmzenei producerkedése egyből jelölést ért: a Trollok című DreamWorks-animáció Can’t Stop The Feeling című nótája kapcsán érte a megtiszteltetés az egykori N’Sync-fiút.

Jelölt 2016 egyik legbicskanyitogatóbb csalódása

A Deadpool, bár nagy esélyesnek tartották nemcsak technikai kategóriákban, de akár még a legjobb filmek között is, ám idén ismét bebizonyosodott, hogy Oscarra nemigen jelölnek vígjátékokat, pláne, ha 18+-os. Ezt még fel is dolgoznánk, de azért attól kicsit kiakadt a rendszer, hogy a félelmetesen rosszul sikerült Öngyilkos osztag viszont akárhogy is, de Oscar-jelölt mozi lett: a legjobb haj és smink kategóriában nominálták. No comment.

“Kicsit több lett, maradhat?”

Nagyjából így néz ki a helyzet Kaliforniai áloméknál, amely mozit ugyan pontosan tudtuk, hogy szénné fogják jelölni, de azért az kicsit mégis meglepő, hogy egész konkrétan rekordszámú, tizennégy jelölést szedett össze, ezzel  a legtöbb Oscar-jelölést kapott filmek top3-as listájába került a Mindent Éváról és a Titanic mellé.

A streaming betört az elit közé

Az Amazon Studios is történelmi jelentőségű eredményt tudhat magáénak, holott még csak a jelölések vannak meg: a Manchester by the Sea, avagy magyar címén A régi város az első film, ami online streaming szolgáltatónak Oscar-jelölést hozott a legjobb film kategóriában. Amint azt már többször kiemeltük, a tévés és streaming felívelésének korát éljük, ez a jelölés is ezt bizonyítja.

Szemüveget a zsűrinek!

Legalábbis az kicsit kiborító, hogy Amy Adams alakítása, amit az egyébként összességében is briliáns – és nyolcszoros Oscar-jelölt – Érkezésben nyújtott, nem ért legjobb színésznő jelölést. Taraji P. Hensonnal hasonló a helyzet, A számolás joga „csak” legjobb film, adaptált forgatókönyv és női mellékszereplő díjra esélyes. A meglepetés másik fele, hogy itt van viszont Ruth Negga, aki a Loving című drámával húzta be a nominációt. Azért még mindig Emma Stone és Natalie Portman a legnagyobb esélyes. Férfiaknál leginkább Tom Hanks kihagyása meglepő, a Sully – Csoda a Hudson folyón főszerepéért erős esélyesnek tartották, csakúgy, mint Aaron Taylor-Johnsont az Éjszakai ragadozók kapcsán, aki a Golden Globe-ot el is hozta a szerepért. Ám meglepetésre helyette az Akadémia Michael Shannont jelölte legjobb férfi mellékszereplő díjra a filmből.

Amikor már önmagad rekordjait döntögeted

Van abban valami különleges báj, amikor már csak te lehetsz sját magad versenytársa, mert a mezőny többi tagját már olyan szinten magad mögött hagytad, hogy el se látni odáig. Nagyjából ez a helyzet Meryl Streeppel, aki saját korábbi rekordját javította meg azzal, hogy behúzta 20., mondom huszadik Oscar-jelölését. Az alábbi giffel reagált rá:

Öregember nem vénember

Még ha kicsit zakkant dolgokat is nyilatkozik néha. Kevesen hittek volna benne, hogy az egyre neccesebb dolgokat nyilatkozó Mel Gibsont még valaha jelölni meri az Akadémia, ám végül A fegyvertelen katonában nyújtott rendezői teljesítménye mellett mégsem lehetett szó nélkül elmenni. A szó jelen esetben egy Oscar-jelölést jelent Gibsonnak, a filmnek van ezen kívül még öt, két technikai – hangvágásban és –keverésben – jelölés mellett a vágás is esélyes, Andrew Garfieldet legjobb színész díjra jelölték, és a legjobb filmek között is szerepel a mozi.

Nomen est omen?

Nagyon úgy tűnik, a Némaság című mozival kapcsolatban legalábbis eléggé néma maradt az Akadémia – a fájdalmas nyelvi leleményért mea culpa, bár egy jezsuita film kapcsán ez a kiszólás is erősen áthallásos, na mindegy. A lényeg: meglepetésre Martin Scorsese nem kapott rendezői jelölést, sőt, más kategóriákban sem kárpótolták: egyedül az operatőr Rodrigo Prietót nominálták. Scorsese legutóbbi mozija, A Wall Street farkasa annak idején öt jelölést kapott – mondjuk abból sem lett díj, de mégis.

Irodalmi csúcsok

Nem meglepetés, inkább csak érdekesség: az idei nomináltak között egy poszthumusz jelölt is szerepel. August Wilson drámaíró 2005-ban halt meg, ám műve, a Fences idén nagyfilmes feldolgozást kapott Denzel Washington és Viola Davis főszereplésével. A történetben egy fekete munkás férfi igyekszik egyben tartani az életet és a családját a küzdelmes 50-es években. Mindkét főszereplő Oscar-jelölt lett, és a film is esélyes a legjobb film díjára. August Wilson ráadásul abban is egyedülálló, hogy ő az egyetlen Oscar-jelölt, akinek Pulitzer-díja is van.

 

Te kit hiányolt a jelöltek közül? És kinek nincs ott semmi keresnivalója? Írd meg kommentben!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik