Kultúra

Ma is a Vérmező alatt húzódnak a Várnegyed évszázados épületeinek törmelékei

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 01. 23. 18:56

A második világháború után így lett a füves teknőből egységesen feltöltött park.
Korábban a témában:

A Várhegy mögött húzódó óriási park, a Vérmező helyén egykor a török időkben elpusztult apró falu, Logod (ennek állít emléket a közeli Logodi utca neve) állt, a megszállók kiűzése után pedig katonai védőövezetként (illeve Generalwiese, azaz Generális-rét néven a várnagy kaszálójaként) szolgált, nevét pedig egy kivégzésről kapta, hiszen 1795-ben itt ért véget a Martinovics-összeesküvés vádlottjainak élete.

Beépítésére többször is gondoltak, de a terület a reformkorban parkká, majd katonai gyakorlótérré, a két világháború közt pedig lovasok pályájaként (de lovaspólóztak is itt!) is szolgálta az immár egyesült Budapest lakóit.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a terület a második világháborúig egy széles teknő volt, melyet a Várnegyed épületeinek romjaival töltöttek fel, és parkosítottak újra.

A Budapest folyóirat XXI. évfolyamának 10. számában (1983. október) Lehotay-Horváth György így írt erről:

A 2. világháború után a Várnegyed romtalanításának törmelékanyagával töltötték föl, majd parkosították. A feltöltés előtti régészeti kutatások helyén a középkori Logod falu alapfalait tárták fel. A háború után fölszámolt magán faiskolák értékes, sok esetben különleges fa- és cserjeanyagát (tulipánfa, barátcserje, babérmeggy, díszcseresznye, berkenye, boróka, hamisciprus, tuja stb.) ide telepítették.A törmelékek mellett persze tankok, légvédelmi ütegek, repülőgépek, holttestek és jó eséllyel némi éles lőszer is pihen a mostani talajszint alatt, így egy esetleges parkrendezés során a kutatók számtalan nem várt meglepetésnek nézhetnek elébe.

Fotók: Wikimedia Commons, Budapest XXI./10., Egykor, Fortepan/Ungváry Krisztián/32044, Fortepan/30874, Fortepan/05817, Fortepan/UVATERV/09109
vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.