Kultúra

Hat dokumentumfilm, amit mindenképp látnod kell

Elég volt a hollywoodi filmek nyüzsgéséből? Nézz dokumentumfilmeket!

Mai válogatásunkban hat dokumentumfilmet mutatunk be, melyeket biztosan senki nem fog élete legkellemesebb filmélményei közt emlegetni, de fotelbe bilincselő emberi történeteket mesélnek el, vagy épp az emberiség természethez való viszonyáról mesélnek.

A grizzlyember (2005)

A német újhullám legnagyobb hatású rendezője, Werner Herzog a Stroszek (Bruno vándorlásai, 1976-1977), a Nosferatu: az éjszaka fantomja (1978) és a Woyzeck (1978) alkotója fél évszázados pályája során a nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmek egész sorát is elkészítette – ezek közül a legfurcsább és legnyugtalanítóbb mindenképp a különc medveszakértőt, Timothy Treadwellt bemutató A grizzlyember.

Treadwell élete utolsó tizenhárom nyarát egy alaszkai öbölben, fegyvertelenül töltötte, és jutott egyre közelebb az óriási állatokhoz, közel száz órányi filmanyagot készítve róluk, míg 2003-ban, barátnőjével együtt nem váltak mindketten a medvék áldozataivá.

A megdöbbentő képeket és jeleneteket felvonultató film ezekből a felvételekből és a barátok, valamint a család visszaemlékezéseiből épül fel, így megismerhetjük a kissé talán fogalmatlan, üldözési mániás, narcisztikus, de ugyanakkor fanatikus és a grizzlyk túléléséért és zavartalan életéért küzdő Treadwell-t, akinek tetteiről Herzog egyetlen pillanatra sem nyilvánít véleményt, meghagyva ezt a lehetőséget a nézőnek.

A teljes film elérhető a Youtube-on:

Az öböl (2009)

Egy japán kisváros, Taidzsi halászai minden évben kegyetlen vadászatra indulnak: a delfineket egy apró öbölbe terelik, majd százával mészárolják le őket, az öböl vize pedig rövid időre vörössé válik.

Ezt a vadászatot először a 2009-es Az öböl mutatta be a világnak, melyet aztán Oscarral jutalmaztak. Az eseményt és kisebb, szintén Japánban megrendezett társait először az egykori delfingondozó, Ric O’Barry és egy maroknyi önkéntes mutatta be Az öböl című filmben, melyet Oscarral jutalmaztak.

Érthetően, hiszen a figyelmet az eszetlen pusztításra felhívó film csodás képeivel (melyek egy része titokban, az öbölben elhelyezett, köveknek álcázott kamerával készült) és témájával megérdemli az elismerést.

A teljes film:

 

Interview With A Cannibal (2011)

1981-ben egy, a francia Sorbonne Egyetemen tanuló japán diák, Isszei Szagawa brutálisan meggyilkolta egy huszonöt éves holland évfolyamtársát, Renée Harteveltet, majd megerőszakolta, feldarabolta, és a következő két napban többször is belekóstolt a holttestbe.

A VICE Magazine által az események után harminc évvel készített dokumentumfilm, az Interjú egy kannibállal a mentális állapota miatt a börtönbüntetést megúszott, hazatoloncolt, majd 1986-ban a tokiói elmegyógyintézetet is elhagyó, ma Japánban élő Szagawát szólaltatja meg, aki azóta is háborítatlanul él Japánban, több könyvet írt az eseményről, valamint gyakran tartott előadásokat.

Suicide Forest (2011)

A VICE újabb dokumentumfilmje a Fudzsi lábánál elterülő erdőbe, az Aokigaharába vezeti el a nézőt, mely világszerte leginkább az öngyilkosok erdejeként ismert – a helyiek a XIX. században már kikísérték idős, beteg családtagjaikat az erdőbe, hogy aztán otthagyják őket szomjan vagy éhenhalni. A szokás a XX. században tovább durvult, köszönhetően Macumoto Szeicsó 1960-ban írt regényének, a Nami no Tónak, melynek végén a szerelmespár ebben az erdőben végez magával.

Az ötvenes évek óta legalább félezren haltak itt meg – a legtöbben 2004-ben, mikor száznyolcan végeztek magukkal, a legtöbben gyógyszertúladagolás, vagy egy egyszerű kötél segítségével.

Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története (2013)

Másfél héttel ezelőtt járta körbe a hír a világsajtót: elpusztult a világ legnagyobb, fogságban tartott kardszárnyú delfinje, az élete kétharmadát egy tengeri élményparkban, fogságban töltött Tilikum, aki huszonöt év alatt három gondozójával végzett.

A 2013-ban bemutatott Blackfish Tilikumot, illetve a gyilkos bálnákat veszi górcső alá, és mutatja be a természetes élőhelyükön emberre sosem támadó definek fogva tartásának rettenetes körülményeit, illetve az elmúlt évtizedek számtalan, víziparkokban történt támadását, melyeket a parkokat üzemeltető vállalatoknak nyilvánvalóan érdekében áll elhallgatni, hiszen az érzékeny és intelligens, de ugyanakkor rabságban tartott gyilkos bálnák kitűnő pénzforrások.

A megrázó interjúkat és videórészleteket tartalmazó film döbbenetes látvány, és megnézése után garantáltan másként tekintünk majd a Seaworldhöz hasonló parkokra.

A film 660 forint ellenében megnézhető akár a Youtube-on is:

Rats (2016)

A Super Size Me-t is jegyző Morgan Spurlocktól nem áll messze az erős témák iránti rajongás – nincs ez másként legújabb filmjében, a világ néhány nagyvárosában folyó patkányinváziót bemutató Rats-ben sem, melynek sokszor libabőrt hozó képei közt megismerhetjük a világ legkevésbé szeretett, intelligens rágcsálók ellen kesztyűt felvevő férfiakat, az állatok által hordozott betegségeket, az általuk jelentett veszélyt, a brit vidék patkányvadász kutyáit, és egy olyan helyet is, ahol a patkányok sérthetetlennek számítanak.

A teljes film – ugyan spanyol felirattal, de – elérhető a Youtube-on:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik