Ismét lesz magyar animációs film a Berlinálén

A filmfesztiválon lesz a világpremierje a Vulkánsziget című alkotásnak, amely a MOME animációs szakán készült.
Kapcsolódó cikkek

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén végzett Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmjét meghívta a február 9-én kezdődő 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a Generation programjába.

A Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie.

Olyan filmet szerettem volna létrehozni, amelyben a vizualitásnak különösen fontos dramaturgiai szerepe van: a környezet és a táj bemutatása, hangsúlyos jelenléte segíti a nézőt a szimbolikus és asszociatív elemekkel tarkított történet megértésében.

– vallja a Vulkánsziget (előzetes itt) alkotója, Lovrity Anna Katalin.

A diplomafilm a 67. Berlinale Generation válogatásába kapott meghívást, az 1978-ban alakított program a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot, beszélgetéseket is szervez a fiatal közönség számára. A válogatásban bemutatkozó filmek a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyeznek.

A MOME Animról az elmúlt években sorra kerültek ki a világ legjelentősebb seregszemléire meghívott pályakezdő alkotók. Tavaly Andrasev Nadja A nyalintás nesze című filmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert, míg 2014-ben Bucsi Réka Symphony no. 42 című munkáját a Berlinale rövidfilm versenyében mutatták be. Utóbbi később aztán bekerült az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriában esélyes legjobb tíz produkció közé.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap