Kultúra

Megjelent a legbizarrabb kép Hitlerről

Megjelent a legbizarrabb kép Hitlerről

Maurizio Cattelan szobrásznak köszönhetjük a hátborzongató és zavarba ejtő alkotást. Most mindenki belenézhet a náci vezér szemébe.

Gyakori az, hogy a képügynökségek fotói között tallózva megakad a szemünk egy meglepő vagy valamiért szokatlan tételen, de olyan, hogy

percekig borzongva nézzünk egy képet anélkül, hogy tudnánk, mi a fenét látunk,

hát, az viszonylag ritka. Most azonban belefutottunk egy ilyenbe. Konkrétan ebbe:

EPA / Yoan Valat
EPA / Yoan Valat

Igen, ez egy szobor a gyermektestű, felnőtt arcú Hitlerről. Ami sajnos nem egyértelmű, az az, hogy a diktátor imapózban térdel, ezért az ájtatos, megszeppent, bűnbánó tekintet, amelyet éppen arra céloz, aki előtte áll; ha senki sem áll előtte, akkor nyilván az Úrra.

Az egyszerre hiperrealista és szürrealista Maurizio Cattelan olasz szobrásznak köszönhetjük az élményt, amely Nem félek a szeretettől (Not afraid of LOVE) című kiállításának része. A diktátor-kompozíciónak Him a címe, ha nem lenne elég egyértelmű a szakrális témavilág. A tárlaton egyébként a legbizarrabb helyzetbe hozott átlagos emberek és hírességek láthatók, falról lógó férfiak, karzaton üldögélő gyermek, illetve a kedvencünk: a pápa vörös szőnyegen, miután eltalálta egy lehulló meteor. A linken lehet gyönyörködni, élőben pedig a Musée de Moinne pénzverde-múzeumban január 8-ig.

Ha pedig valaki azt kérdezné, hogy “jó, de miért?!”, annak a kortárs képzőművészetben egyetlen érvényes választ tudjuk adni: miért ne?

Olvasói sztorik