Kultúra

40 éves a Rocky

A mai napon jubilál minden idők egyik legnagyszerűbb és legfontosabb sportfilmje.

Éppen ma kereken 40 éve, hogy az Egyesült Államokban bemutatták Sylvester Stallone legjelentősebb filmjét, a Rockyt. A Sly ötlete és forgatókönyve alapján John G. Avildsen rendezésében készült sportfilm még 1976-ban szárnyalásnak indult, és a mai szemmel már nevetséges, 1,1 millió dolláros büdzséjét azóta világszerte 225 millió zöldhasút termelve hálálta meg (ebből “csak” 117,2 milliót a tengerentúlon szedett össze).

A Rocky egyik eredeti posztere. Fotó: United Artists
A Rocky egyik eredeti posztere. Fotó: United Artists

Azt akkoriban feltehetően még Stallone sem tudta, hogy nem csupán kasszasikert, de kultuszfilmet és Rocky Balboa karakterével valóságos ikont teremtett. A produkciónak aztán hiába is készült négy folytatása – plusz a tavaly bemutatott Creed: Apollo fia formájában egy spinoffja – , ma már kétségtelen, hogy az alapfilm mindig is a franchise legjobb darabja lesz. Ennek örömére idézzük is fel Rocky emlékezetes felkészülését:

A Rocky aztán a nézők mellett a filmszakma elitjét sem hagyta hidegen: az 1977-es díjszezonban hat jelölésből egy Arany Glóbuszt (a legjobb film – dráma kategória), illetve a tíz jelöléséből három Oscart (legjobb film, legjobb rendező, legjobb vágás) is begyűjtött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik