Kultúra

Ezeket a szovjet plakátokat nézve minket is megcsap a kommunizmus vodkaszagú lehelete

Oroszország évszázadok óta küzd már a népesség alkoholproblémájával – szabályokkal, korlátozásokkal, és persze propagandaplakátokkal is. Most az utóbbiak közül mutatunk be néhányat.

Az átlátszó ital őshazájában az alkoholfogyasztás a Lenin- és Sztálin-érában egyaránt gondokat okozott, így az állam minden, keze ügyébe kerülő eszközzel – többek közt például propagandaplakátokkal – próbálta felvenni a harcot a család túlélését, vagy saját egészségüket veszélyeztető emberekkel szemben. Nem állítjjuk, hogy a plakátok nagy mértékben segítették volna az alkoholizmus visszaszorulását, sőt, az országban máig szociálisan elfogadott a kedélyes italozgatás, ami nagyon könnyen irtózatos lerészegedésbe csap át – gondoljunk csak az Interneten milliószámra megtalálható, részeg oroszokról készült fotókra.

A WHO legfrissebb, 2010-es adatokat tartalmazó jelentése szerint Oroszországban 15,1 liter az egy főre jutó alkoholfogyasztás (ezzel világviszonylatban éppen lecsúsztak a dobogóról, köszönhetően a fehérorosz, moldovai és litván alkoholistáknak), de ennél a magyar adat – 13,3 liter/fő – sem lényegesen alacsonyabb, így a világranglista nyolcadik helyével nálunk sincs igazán ok a büszkeségre.

Na de mit tettek mindennek visszaszorításáért a Szovjetunió idején? Lássuk a legérdekesebb és legbizarrabb plakátokat, melyekhez hasonlóak persze már a cári Oroszország utolsó évtizedeiben is léteztek, így például ez a századfordulós darab:

0_71f11_17b4bc0d_orig

De a szocializmus plakátjai ennél sokkal markánsabban mutatták be a különbséget a józan és a részeges élet közt, így bemutatták például, hogy a cigaretta és az alkohol évekkel előrébb hozza a végzetet:

antialkogol-4

“Apa, ne igyál!” (1929)

18gvm9w4j2qjbjpg

“Állj! Ez az utolsó figyelmeztetés!” (1929)

18gvmbfdbqm1xjpg

Emlékezz! Ha iszol, a család éhes marad (1930)

18gvmf7ibop9qjpg

“Micsoda szégyen! Berúgott, letagadta, derékba tört egy fát, most pedig szégyell az emberek arcába nézni” (1958)

ussr-posters-31

“És még ők mondják, hogy disznók vagyunk!” (1958)

18gvqk0fg2rizjpg

Ki a részegekkel a munkahelyekről! (1966)

18gvm90k0vjw4jpg

Gazdag belső tartalom

18gvmdo9mygimjpg

Fotók: Photocronograph

Ajánlott videó

Olvasói sztorik