Kultúra

Kultúrbréking: újra Budapesten a Valahol Európában

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 16:07

Tizenhét év óta nem mutatták be a Valahol Európábant Budapesten. Mostantól egyszerre látható három Dés-musical a fővárosban: a Dzsungel könyve ezer éve a Vígszínház műsorán, a Pál utcai fiúkat nemrég mutatták be, most pedig a legendás Valahol Európában is színpadra áll a Magyar Színházban.

Ez egy sötét történet, hisz mindkét felvonása halállal végződik, mégis ott van benne a jó, a katarzis felemelő érzése, mert a zene feloldja a konfliktusokat, és enyhíti a fájdalmat Az én olvasatomban Simon Péter, a karmester Don Quijote-szerű figura, aki önfeláldozó tettével hívja fel a figyelmet az elembertelenedő, kizökkent világra, és hozza el a megváltást védencei számára. Rendezői ars poeticám szerint nem a történelem átírt és újraértelmezett lapjai az érdekesek, hanem az, hogyan képesek az emberek átélni mindezt. Az emberséget keresem a történetekben.

– fogalmaz Nagy Viktor, a darab rendezője.

A II. világháború végén járunk, a béke első pillanataiban, amikor a háborús túlélési reflexek működnek, és még senki sem tudja, hogyan lesz majd béke a lelkekben is. Egy árva kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mormogja maga elé: „Nem szabad félni!” – és közben retteg.

Az Állami Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiatal fiúk magukra hagyottan, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait és a béke első napjait. A fiúk befogadják Kuksit. Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Közben a szerveződő új hadsereg és a statáriális bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket, akiket egyszerűen csavargónak neveznek. Hiszen a béke sem tudja elképzelni magát hadsereg nélkül. Vándorlásuk közben a gyerekek találnak egy elhagyatottnak tűnő kastélyt, mely pillanatnyi biztonságot ad, azonban a háborút a felnőttek nem képesek abbahagyni.

Az előadásnak különös jelentőséget ad a jelen, amikor Kelet- és Nyugat-Európa útjain megannyi árva gyerek keres menedéket a hazájukat sújtó háború elől.

Dés László-Nemes István-Böhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter: Valahol Európában

Főbb szereplők:

Simon Péter: Reviczky Gábor
Éva: Mahó Andrea
Hosszú: Pavletits Béla
Ficsúr: Ágoston Péter
Kuksi: Vida Bálint, Bősz Mirkó
Egyenruhás: Bede-Fazekas Szabolcs
Leventeoktató: Gémes Antos

Rendező: Nagy Viktor

valahol_europaban_plakat

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.