Kultúra

Chewbacca eredeti hangja sem lett volna rosszabb a wookie-üvöltésnél

A szereplőt alakító Peter Mayhew osztotta meg azt a videót, amelyből kiderül, milyen volt Chewie hangja az átszinkronizálás előtt.

Chewbacca kinézetével és hangjával kapcsolatban rengeteg pletyka terjeng, az egyik legmeglepőbb például az, hogy fizimiskája George R.R. Martinnak köszönhető. Ugyanis a Trónok harca atyjának 1975-ben megjelentett And Seven Times Never Killed a Man című írásához illusztrációt is gyártottak, John Shoenherr munkájáról pedig Lucas azt hitte, a 30-as években készült, ezért megmutatta őket a zseniális Ralph McQuarrie-nak, hogy ezek alapján inspirálódjon.

A wookie nyelv létrehozásában állítólag oroszlán, fóka, borz, rozmár és főleg medve hangok segítettek. Főleg utóbbi dominált, mert a Chewbacca-maszkkal nem lehetett rendes artikulált mondatokat elmondani, ezért olyan hangot akartak a készítők, amik megfelelnek ennek a szájmozgásnak. A medve lett a befutó, mert ők a torkukban formálják a hangokat és baromira nem artikulálnak.

chewie1

Most viszont újabb titokra derült fény!

Amikor Peter Mayhew megformálta karakterét, kénytelen volt normálisan beszélni, hogy úgy tűnjön, a szereplők valóban értik, mit mond. Az alábbi kiváló videó mutatja meg, miként zajlott az a jelenet, amikor Chewie épp a Millennium Falcont szerelgette a lázadók bázisán, s közben Han Soloval társalgott. A beszéd nyomokban angolt tartalmaz, de azért inkább halandzsa, és ha elhesegetjük a nosztalgia rózsaszín fátylát, be kell ismernünk, nem is rossz:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik