Kultúra

7+1 új sorozat, amit nem nézel, pedig kellene

Egyre biztosabban közeleg a retekszar idő, hozunk néhány sorozatot, amivel harcolhatsz a téli depresszió ellen.

Frequency

Aki látta a filmet, amiben egy fiú (James Caviezel) képes az apjával (Dennis Quaid) egy rádió segítségével kommunikálni téren és időn át, azaz a Frequency-t, annak jó hír, hogy a film sorozatos folytatást kapott. A múlt hónapban indult legelső évadot a Cool TV vette szárnyai alá, így október 20. óta már itthon is megtekinthető.

Halálos fegyver

Az 1987-es, nagy sikerű Halálos fegyver-franchise is sorozatos adaptációt kapott szeptemberben. Az ötödik résznél járó, tíz részesre tervezett első évadot egyelőre nem biztos, hogy folytatás fogja követni, noha a kritikák alapján az elődökhöz mérten egyelőre megállja a helyét a két új főszereplő, Damon Wayans (Murtaugh) és Clayne Crawford (Riggs). Azt nem tudni, hogy a sorozat érkezik-e Magyarországra, pláne annak fényében, ami éppen a Fox hazai ágával történik.

Son of Zorn

A The Last Man on Earth és a The LEGO Movie készítőinek legújabb agymenésében a fantasy-világból érkező Zorn próbál visszazökkenni a mindennapi kertvárosi életbe. A családi, munkahelyi és úgy általában a beilleszkedési problémákkal küzdő hős megpróbáltatásait szeptember óta követhetjük nyomon, első körben februárig, a FOX jóvoltából (itthon a Humor+ csatornán).

Timeless

Az NBC-től érkezik egy másik időutazós, nyomozós sorozat, ami annyival emeli meg a tétet, hogy nem pusztán lokális ügyeket kell megoldania a hősnő Lucy Prestonnak (Abigail Spencer), hanem egyenesen az emberiség történelmének nagy állomásain kell helyt állnia. A  második világháborúban, a századfordulós Londonban az ipari forradalom idején, vagy az amerikai függetlenségi háborúban. Ugyan a Doctor Who már masszívan kiaknázta az időutazás szinte minden lehetséges változatát, ami miatt mégis izgalmas lehet a sorozat, az a látvány és a női főhős.

The Crown

A Netflix a nagy sikerű Marvel-együttműködés és az instant klasszikussá váló Stranger Things mellett nemrég egy történelmi témájú sorozattal rukkolt elő, amely a fiatal II. Erzsébet életét mutatja be, nemcsak mint királynőjelölt hanem mint testvér, feleség és politikus, akinek sok minden köszönhető a világ alakulását illetően.

Az ifjú pápa

Az HBO és a Sky új, saját gyártású sorozatában Jude Law egy Lenny Belardo nevű fiktív pápát alakít. Személyén keresztül az alkotók megmutatják az egyház, a Vatikán és egyáltalán a vallás működését a 21. században. Kollégám remek kritikája emitt olvasható. 

Black Mirror

Személyes kedvencemet hagytam utoljára. A Black Mirror anno 2011-ben többek között azzal borzolta a kedélyeket, hogy az antológia-sorozat első részében az angol miniszterelnöknek meg kellett dugnia egy malacot élő egyenes adásban, mert ha nem, egy rejtélyes emberrabló megöli a királyi család egyik tagját.. A miniszter emberei minden létező módon megpróbálták elcsalni az aktust, hogy ne essen csorba a miniszter személyén: greenbox, animalpornó-színész bérlése és rettenetes mennyiségű váltságdíj kifizetése, de semmi nem használt.

Mekkora baromság már ez, és főleg milyen gusztustalan!

– mondhatnák. Igen ám, csakhogy a Black Mirror ilyen és ehhez hasonló vagy még ilyenebb és még ehhez hasonlóbb fejezetekkel mutatott be valamit a 21. századi ember társadalmáról. Egész konkrétan azt állította pellengérre, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizáció, a technológia és a kommunikációs eszközök sokaságának. Az első két évad után – melyek ugyanúgy három-három különálló történetet meséltek el – végre megérkezett a harmadik évad a Netflixre, amely hat részen keresztül mélyíti azt a gödröt, amibe az emberiség magabiztosan gyalogol. A hat epizód főbb témái: a cyberbullying, a közösségimédia- és játékfüggőség, a tömegmanipuláció és környezeti katasztrófák megelőzésére tett kísérletek, valamint a web2-es világgal járó kiszolgáltatottság. Megtekintését szigorúan csak azoknak ajánlom, akik képesek belenézni abba a görbetükörbe, amiben saját magukat fogják látni, és vállalják, hogy nem lesz tőle jó kedvük.

Westworld

Sci-fi + western + (szex)robotok + HBO + Anthony Hopkins + Ed Harris. Ha csak ennyi érvünk volna, az is elég lenne. Bővebben erre olvashatsz, aztán irány a sorozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik