Kultúra

Meghalt Tom Jones egyik világslágerének szerzője

A Green Green Grass of Home című dalt jegyző Curly Putman 85 éves volt.

Elhunyt Curly Putman amerikai dalszerző, aki a Green Green Grass of Home című slágert írta. Putman vasárnap reggel, hosszú betegség után hunyt el – közölte a családja.

Teljes nevén Claude Putman Jr. 1930-ban született az alabamai Princetonban, majd a Tennessee állambeli Nashville-be, a country fővárosába költözött, itt kezdődött dalszerzői karrierje az 1960-as évek elején.

A Green Green Grass of Home-ot először egy Johnny Darrell nevű énekessel vették fel 1965-ben, azonban nem aratott különösebb sikert. Amikor ugyanebben az évben Porter Wagoner kicsit rövidebbre vágta, beválogatták az amerikai conutry-slágerlista Top 5 száma közé. Ezt követően előbb Jerry Lee Lewis egyik albumára is felkerült, majd miután meghallotta “A Gyilkos” változatát, a walesi származású Tom Jones is igényt tartott rá. Utóbb az ő előadásában vált világszerte ismertté a dal, amelyet aztán a későbbi években is számos másik zenész, köztük Dean Martin, a Greatful Dead és Johnny Cash is előadott.

Putman az 1970-es évektől kezdődően Tom Jones mellett a már említett Jerry Lee Lewis, illetve “A Király”, azaz Elvis Presley számára is dalokat. Többek között ő volt a szerzője Dolly Parton countryénekes első slágerlistás dalának, a Dumb Blonde-nak is, amely 1967-ben jelent meg.

Lamar Alexander szenátor, Tennessee korábbi kormányzója közleményében így emlékezett meg a zenészről:

A dalszerzők városában Putman volt az egy egyik legkifinomultabb. A Green Green Grass of Home csak egy volt az emlékezetes számai közül. Mindig hálás leszek neki azért a balladáért, amelyet 1978-ban írt kormányzói kampányomra If The Right Man Was There címmel. Curly csodálatos barát volt, hiányozni fog.

Forrás: BBC via MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik