Kultúra

Nobel-díj: Bob Dylan “arrogáns”, amiért továbbra sem szólal meg

Ezt a Svéd Akadémia egy tagja mondta, aki nagyon nem tartja szimpatikusnak az énekes-dalszerző-költő viselkedését.

A Svéd Akadémia több alkalommal is hiába kereste az irodalmi Nobel-díj bejelentése után Bob Dylant, hogy személyesen közöljék vele a jó hírt. A 75 éves amerikai zenész és költő azonban nem válaszolt a szervezet telefonjaira, e-mailjeire. És azóta is csak hallgat.

Ez faragatlan és arrogáns.

– jelentette ki az akadémia egyik tagja, az elismert iró Pär Per Wästberg a svéd állami televízió (SVT) értesülése szerint.

Hétfőn az akadémia titkára, Sara Danius még azt mondta a svéd közrádióban, hogy Dylan legközelebbi munkatársával sikerült felvennie a kapcsolatot, “kedves válaszokat” kapott tőle, amit egyelőre elegendőnek is tart, és véleménye szerint Dylan is hamarosan megszólal a díjjal kapcsolatban.

Az irodalmi Nobel-díj győztesének nevét október 13-án hozták nyilvánosságra. A döntés világszerte nagy meglepetést okozott, Dylan zenei munkássága miatt sokan szokatlannak vélték a Svéd Akadémia választását. Ugyanakkor a The Guardian felidézte, hogy voltaképpen nem Dylan az első dalszerző, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat: előtte 1913-ban az indiai költő, Rabindranáth Tagore is megkapta “költeményiért”, amelyek valójában dalok voltak.

Dylan még a bejelentés estéjén koncertet adott Las Vegasban, de egyetlen szót sem ejtett a frissen elnyert elismerésről. Viszont a műsorban a Why Try To Change Me Now? (Miért akarsz most megváltoztatni?) című Frank Sinatra-dalt is előadta, amivel a médiától való legendás elzárkózására utalhatott.

Pár nappal a bejelentés után Dylan Twitter-oldalán megjelent a “Nobel-díj győztese” bejegyzés, ám ezt péntekre eltávolították.

A friss Nobel-díjasokat december 10-re várják Stockholmba, hogy átvegyék a díjat a svéd királytól és rövid beszédet mondjanak. Az akadémia egyelőre nem tudja, hogy Dylan részt vesz-e a ceremónián.

Ez egy merőben szokatlan helyzet. Ilyesmire még soha nem volt példa.

– mondta Dylan hallgatásával kapcsolatban Wästberg.

Anders Bárány, a Svéd Királyi Akadémia tagja blogjában emlékeztetett arra, hogy 1964-ben Jean-Paul Sartre visszautasította irodalmi Nobel-díját. Az Aftonbladet című svéd napilap kulturális szerkesztője, Asa Linderborg pedig azt jósolta, hogy Dylan nem megy el Stockholmba, “pláne Wästberg nyilatkozata után”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik