Kultúra

Évi egy fejsze, egy kés, hat patkó és hatvanegy szög – már nyolcszáz éve ennyiért bérel London két földdarabot a királynőtől

A területekről már senki sem tudja pontosan, hogy hol van, de a brit főváros továbbra is fizet, mint a katonatiszt.

A brit királyi család körüli népes seregben ma is találkozhatunk igen fura tisztségekkel, így például a Queen’s Remembrancerrel, mely az ország legrégebben alapított jogi tisztsége, feladata pedig többek közt emlékeztetni a javak korona számára való beszolgáltatására – legyen szó adókról, vagy egyszerű bérleti díjakról.

Az 1154-ben II. Henrik által megteremtett posztot ma Barbara Janet Fontaine tölti be, akinek feladatai nem sokat változnak az elmúlt több, mint nyolc évszázadban. Minden év októberében átveszi például London városától azt az egy fejszét, egy görbe végű pengével ellátott oltókést, hat óriáspatkót és hatvanegy szöget, ami egy 1235-ben, illetve 1211 körül az uralkodó által bérbeadott telekért jár.

image
Óriási ár!

Az egyetlen gond azonban az, hogy ma már halvány segédfogalma sincs a királyi udvarnak, illetve Londonnak arról, hogy voltaképp mely két földterületről van szó – sőt, a bér sem változott az elmúlt nyolcszáz évben –, de a főváros korrekt módon még mindig fizet.

A régebben bérelt földdarab valahol Shropshire-ben lehet, ennek ára egy oltókés, illetve egy fejsze. A fejszének élesnek, a késnek pedig tompának kellett lennie, sőt, utóbbinak egy egyéves mogyoróágra lecsapva nem szabad nyomot hagynia. Az 1235 óta használt terület valahol a Legfelsőbb Bíróság épülete körül (Royal Courts of Justice) található, ára pedig hat óriási patkó, valamint hatvanegy szög. Az árhoz fűződő történet szerint egykor lovagi tornát rendeztek a területen, ahol a lovagoknak egy páncéljaikat javító kovácsra volt szükségük. Találtak is egy ehhez értő embert, aki a torna után megkapta a föld egy darabját, hogy ott nyithassa meg a műhelyét.

A Globe színház
A Globe színház

Nem ezek azonban az egyetlen fura bevételek, hiszen a Shakespeare-féle Globe színház és a Tate Modern környékéért a város évi 11 fontot fizet, de Londonon kívül olyan fura fizetségekről is vannak adatok, mint egy vödör hó, három vörös rózsa, egy kis francia zászló, vagy egy lazacfogására használható lándzsa.

Az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik