Kultúra

Egy 60 éves író is lehet fesztiválarc

Regény, novella, dráma, vers, filmforgatókönyv. Hívószavai ezek az idén hatvan éves Garaczi László munkáinak, plusz még hozzácsaphatjuk a VOLT, Sziget szavakat is. A mai magyar kulturális élet meghatározó alakja, irodalmi munkáit a játékos nyelv, irónia, lírai próza és sokszínűség jellemzi.

Ezidáig legismertebb regényei az Egy lemur vallomásai című sorozat könyvei, de számos drámáját játsszák folyamatosan színházak, forgatókönyveiből több film is készült. Köteteiben, drámáiban reflektál a jelenkor közéleti, közérzeti történéseire is.

Garaczi igazi fesztiválarc.A Szigeten, ha teheti, minden évben kinn van, és visszatérő vendége például a VOLT Irodalmi Sátornak is. Az utóbbi években tevékenyen részt vesz a programok szervezésében is. Idén a Margó Feszt adott keretet Plazmabál című új kötete bemutatójának, amelyet a Magvető Kiadó nem titkoltan a szerző születésének 60. évfordulójára időzített.

A Plazmabálnak sok szereplője van,

bökversek, haikuk, limerickek, songok, kuplék, sanzonok, kisnóták a nagyvárosból

– olvasható a fülszövegben, amely azt is ígéri, hogy

ezekben a lírai társasjátékokban bármi előfordulhat: váratlan csavarok, csúsztatott rímek, szürreálba átúsztatott képek is.

Mindennapi abszurd, ahol komolyan vehető a vicc, és idézőjeles lehet minden kinyilatkoztatás. A Plazmabál megjelenése, mondhatni, dupla ünnep, kettős születésnap.

plazmapdf.

Próza vagy líra? Milyen a prózai és milyen a lírai éned?

A lírai énem prózai, a prózai lírai. Hallottam olyan kritikusról, akit ezzel kis híján az őrületbe kergettem.

Te is szolidaritást vállaltál a Népszabadság újságíróival és aláírtad rengeteg íróval együtt a tiltakozást a lap bezárása miatt. Mennyire „szólnak bele” az alkotói szabadságodba a napi közéleti, politikai történések?

Semennyire, de ha mégis, akkor erősítik.

Milyen 56-osnak lenni?

Nem tudom, nem voltam még másmilyen, nincs összehasonlítási alapom. Valaha jelentett ez egy kis pikantériát: Mikor született? 1956. Egy pillanatra más sűrűsége lett a csendnek, aztán persze minden ment tovább ugyanúgy.

A Plazmabál fülszövegében az is olvasható, hogy: „komoly és komolytalan, nehéz és könnyű nem ellentéte egymásnak, hanem ugyanannak a vetülete, változata.” Hogyan tud egyszerre érvényesülni szerinted komoly és komolytalan?

Az ismert szólással válaszolnék:

A hülye okoskodik, az okos hülyéskedik.

Számíthatunk valamiféle összegzésre, nosztalgikus hangvételre a Plazmabálban?

Semmiképpen, ez egy laza és jókedvű ajándék a kiadómtól és tőlem az olvasóknak.

Tallér Edina
Kiemelt kép: Szilágyi Lenke

Ajánlott videó

Olvasói sztorik