Kultúra

Felháborodottan tiltakozik a filmszakma Kálomista Gábor feketelistája ellen

Már több, mint 140 filmes írta alá azt a petíciót, amelyben megerősítik, nem akarnak a producerrel együtt dolgozni a Kút című film botránya után.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Gigor Attila Kút című filmjéből egyik napról a másikra eltűnt egy három másodperces rész, amiben Kálomista Gábor producer volt látható a Hír TV régebbi (értsd: G-nap előtti) Páholy című műsorának egyik műsorvezetőjeként. A hivatalos állásfoglalás szerint a film producere, Pusztai Ferenc „kollegiális okok miatt” döntött az említett rész cseréje mellett, de a történet itt nem ért véget, Kálomista Gábor több futó produkcióból kirúgott olyan embereket, akik feltűntek a Kút stáblistáján.

A cikk elkészítésének pillanatában 141 filmes fejezte ki tiltakozását a módszer ellen, többek között több neves rendező: Bollók Csaba, Hajdu Szabolcs, Szász János, Mundruczó Kornél és Kende János is. Mellettük számos színész és egyéb filmes szakember is protestált. Az aláírók listája itt folyamatosan frissül, a nyílt levél szövege pedig így hangzik:

Tisztelt Kálomista Gábor!

Mi, a magyar filmszakma különböző területein dolgozó szakemberek, mélységesen elítéljük azt és ahogy ön méltánytalanul, embertelenül megvált több filmes kollégánktól egy, a Kút című film bemutatása körül zajlott személyes ügy miatt. Etikátlannak tartjuk azt, hogy a Megafilmnél már futó vagy indulás előtt álló produkciókban kiváló szakemberek veszítették el munkájukat megalapozott indoklás nélkül.

Ezúton nyilatkozunk arról, hogy eme elfogadhatatlan, esetenként kollégáink egzisztenciáját veszélyeztető, és minden tekintetben filmszakmánktól idegen, beláthatatlanul káros magatartása miatt a jövőben nem kívánunk Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban semmilyen minőségben közreműködni.

Kérjük tehát, hogy a mi nevünkkel egészítse ki a Megafilmes feketelistát!

Update: A petíciót időközben az ügyben eddig még nem nyilatkozó Gigor Attila is aláírta.

Via 444

Ajánlott videó

Olvasói sztorik