Kultúra

Botrány: engedély nélkül közölt novellákat a Galaktika magazin

Számos nemzetközileg is elismert szerző műve szerepel a jogtalanul megjelentetett írások között.

Már a The Guardian is beszámolt a márciusban kirobbant botrányról, amely arról szól, hogy a nemzetközileg is elismert Galaktika magazin engedély nélkül közölte számos külföldi szerző novelláját. Az üggyel kapcsolatban a Mandiner kiderítette, hogy ez

a gyakorlat korántsem új: 2004 novemberéig visszamenőleg találni olyan írásokat a Galaktika számaiban, amelyeknek megjelenéséről még csak nem is tudtak a szerzők.

A szóban forgó művek szerzői között az egyaránt legendás Philip K. Dickkel és Arthur C. Clarke-kal kezdve a többszörös díjnyertes Stephen Baxteren, a Trónok harca alapjául szolgáló regénysorozatot jegyző George R.R. Martinon és a Hugo-díjas Ann Leckie írónőn át a tavaly elhunyt Terry Pratchettig (a fenti képen) bezárólag sokan szerepelnek.

A magazin egyik tavalyi száma. Fotó: Galaktika Magazin
A magazin egyik tavalyi száma. Fotó: Galaktika Magazin

A Mandiner az elmúlt hónapokban számos szerzőt és ügynökséget keresett meg az ügyben, és azt is kiderítették, hogy nemcsak az újsággal, de az azt megjelentető Metropolis Media által kiadott Galaktika-könyvekkel is gondok vannak. A botránnyal kapcsolatban a Metropolis Media vezetője, Burger István a történteken felháborodó amerikai sci-fi és fantasyírók szövetségének (SFWA) címzett levelében úgy fogalmazott,

egyáltalán nem volt szándékos a lopás, mivel ő azt hitte, ha szóban megegyezik egy magyar ügynökséggel a művek felhasználásáról, akkor bárkitől közölhetnek novellákat.Az SFWA panaszbizottsága nem fogadta el Burger István érvelését és a szervezet a múlt heti közleményében arra kérte tagjait, hogy határolódjanak el a magyar magazintól:

Az SFWA hivatalosan is azt ajánlja szerzőknek, szerkesztőknek, fordítóknak, és egyéb, könyvkiadásban dolgozó szakembereknek, hogy ne dolgozzanak a Galaktika magazinnal addig, amíg a folyó ügyek megnyugtató rendezésre nem kerülnek.

A közlemény végén a szervezet elnöke, Cat Rambo kiemelte: sajnálja, hogy meg kellett ezt lépniük, hiszen a Galaktika fénykorában (1972 és 1995 között) havonta 94 ezer példányban fogyott Magyarországon (manapság már csak kb. ezer példányt vásárolnak belőle).

Forrás: Mandiner via Könyvesblog, nyitókép: Terry Pratchett (fotó: Rex)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik