Kultúra

Népszavazás? Lárifári! Mutatjuk, mitől igazán fontos ez a nap!

Sosem fogjuk megbocsájtani a kormánynak, hogy elterelte a figyelmet a magyar filmtörténelem legfontosabb évfordulójáról!

Miközben mindenki az értelmetlen, jobban mondva csak hergelésre és gyűlöletkeltésre alkalmas népszavazás körül pörög – na jó, mi is, muszáj, hírportál vagyunk – a magyar nemzet majdnem lemaradt arról, hogy valójában miért nagyon-nagyon fontos ez a nap. Semmi baj, még nem késő, itt vagyunk és segítünk.

Tudta?

Ma, 2016. október másodikán van harminc éve, hogy bemutatták a Ternovszky Béla rendezte és Nepp József írta Macskafogó című magyar rajzfilmet.

Azt hiszem, ez az egy mondat elég is, ide nincs itt szükség arra, hogy kiemeljünk bármit, a Hollywoodot egyszerre leiskolázó és parodizáló laza humortól a James Bond-utalásokon és magyar nemzet kollektív tudatába beépült zenei betéteken át (kár lett volna azér’ a tehetséges gyerekér’!) a csodásan megfestett, -rajzolt és animált figurákig és hátterekig, szóval maradjunk is ennyiben.

Vagyis elég lenne ez az egy mondat, ha Lippay Sára – akiről sajnos nem tudunk semmit – nem találta volna ki, hogy nézne ki a Macskafogó trailere, ha most mutatnák be, és ezt nem videósította volna meg M.I.A. slágerére. De megtette és itt van:

Macskafogó 2016-os jubileumi előzetes from Sára Lippay on Vimeo.

Köszönjük szépen, és kívánjuk, hogy ez a nap a Macskafogó morális tanulságának jegyében teljen, amely egyébként összecseng az erőszakmentesség világnapja mondanivalójával, amely nap szintén ma van. Szédítő, ugye?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik