Kultúra

Ma rendezik az idei Kutatók éjszakáját

Országszerte mintegy 200 helyszínen több, mint 2000 program várja a tudomány iránt érdeklődőket.

Országszerte 46 városban indul az idei Kutatók Éjszakája, amelynek célja, hogy kedvet adjon a fiataloknak a tudományos életpályához, és életszerűbbé tegye a kutatókról kialakult, gyakran előítéleteken alapuló képet. A Kutatók éjszakája egy összeurópai rendezvénysorozat, amelyet hagyományosan szeptember utolsó péntekén rendeznek meg.

A résztvevő 46 településen csaknem 100 intézmény csatlakozott az idei egész napos programsorozathoz.

Az ország csaknem összes egyeteme és kutatóintézete megnyitja kapuit, és Debrecentől Zalaegerszegig, Győrtől Szegedig sokszínű programokkal várják a látogatókat.

Sajnos a Kutatók éjszakája egyik hagyományos helyszíne, a budapesti Planetárium idén az épület műszaki állapota miatt nem fogadhat látogatókat, azonban helyette a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Uránia Csillagvizsgálójában új bemutatók várják a csillagos ég titkaival ismerkedni vágyókat.

Az eseményeken szó lesz az egészségtudományról, az irodalomról, a régészetről, a nyelvtudományokról, a művészetekről, a csillagászat és a gazdaság világáról is. Lesznek természettudományi kísérletek és látványos laborbemutatók. Egyes helyszíneken robottal szumózhatnak, másutt robottal tekézhetnek az érdeklődők. Van, ahol a Földön kívüli élet lehetőségeiről szóló előadások várják a résztvevőket. Bonctermi látogatás vagy a sebészeti gyakorlat szintén szerepel a programkínálatban, mint ahogy téma lesz az állatok álma és a steakek minősítése is.

Idén okosruha pályázatot hirdetett az Ericsson Magyarország, a Bay Zoltán Nonprofit Kft-nél bemutatkozik a Flike drónbicikli továbbfejlesztett változata, szó esik az összeolvadó feketelyukakról, lesz lézershow és gyerekkonferencia is. Idén először kapcsolódik be a nap programjaiba a Csodák Palotája új bemutatóhelye, a Playbar.

A teljes programkínálatot a Kutatók éjszakája hivatalos honlapján lehet tanulmányozni.

Forrás: Kutatók éjszakája via MTI, Garai Antal Atom / Nyugat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik