Kultúra
image description

Fura arcú, négyezer éves szobrot talált egy szibériai horgász

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 09. 20. 12:40

Nyikolaj Taraszov két évvel ezelőtt egy barátjával horgászott a szibériai Tiszul közelében, mikor egy furcsa dolog akadt a hálójába. A férfi először azt hitte, hogy csak egy hosszúkás kővel van dolga, de közelebbről megnézve egy arcot fedezett fel rajta.

image description

Azonnal megmosta az apró, alig tízcentis tárgyat, amiről hamarosan kiderült, hogy valójában egy rémisztő arcú, mandulaszemű, telt ajkú szobrocska.

“Bevittem aztán a helyi múzeumba, ahol a szakértők örömükben ugrálni kezdtek.” – mondta.

Ennek már két éve, a szakértők pedig azóta már számtalanszor megvizsgálhatták a szobrot, melyről kiderült, hogy korábban még csak hasonlót sem találtak, kora pedig közel négyezerkétszáz év lehet.

A horgász

Az arckifejezés keménysége azonban ennél is szokatlanabb, hiszen a bronz-, illetve újkőkori szobrok közt ez egyáltalán nem megszokott, hiszen a szobrok a legtöbbször kifejezéstelen tekintettel merednek maguk elé.

image description

Az agancsból faragott alkotás jó eséllyel valamiféle pogány isten képmása, vagy gonosz szellemeket távol tartó lényt ábrázoló csörgő lehet – ilyeneket korábban a háromszáz kilométerre fekvő Itkol-tónál egy gyermeksírban már találtak, de a hasonlóság ebben az esetben is csak részleges.

A tárgyba egy apró lyukat is fúrtak, így lehetséges, hogy egy fára, vagy bölcsőre függesztették, hogy ott fejtse ki a hatását.

Fotók: The Siberian Times
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.